Europarlamentarul Tokes Laszlo afirma ca, dupa sedinta Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", la care s-a propus sa i se retraga distinctia, considera necesar sa repete solicitarea ca Ungaria sa fie "un stat garant" pentru comunitatea maghiara, alaturi de Uniunea Europeana.

"Dupa cele intamplate la sedinta Consiliului de Onoare al Ordinului ("Steaua Romaniei" - n.r.) din 20 noiembrie, mi se pare ca este si mai necesar sa repet aceasta solicitare ca Ungaria sa ne ofere sa fie un stat garant. Vazand atitudinea represiva a puterii nationaliste si postcomuniste, observand pozitia ei antimaghiara generala si refuzul ideii de autonomie, pretindem protectie nu numai din partea Ungariei, ci si din partea Europei, ca parte a apararii democratice a drepturilor, ceva ce li se cuvine tuturor comunitatilor etnice minoritare din Uniunea Europeana si de pe intregul continent european", a declarat vineri, intr-o conferinta de presa desfasurata la Oradea, eurodeputatul Tokes Laszlo, potrivit MEDIAFAX.

El a afirmat ca "Ordinul «Steaua Romaniei», distinctie cu o vechime istorica, s-a inrosit si s-a schimbat intr-o Stea Rosie, in sensul comunismului, ca simbol al totalitarismului", deoarece politicienii care reprezinta PSD, "partid postcomunist", au devenit majoritari si au determinat judecarea sa in Consiliul de Onoare al Ordinului.

"Adunarea Generala a Ordinului are 182 de participanti, din care circa 100 de la PSD, partidul postcomunist romanesc, care - cu o prezenta de 17,8% - a ales Consiliul de Onoare, iar acesta, la fel, 90 la suta postcomunist, cu exceptia presedintelui Academiei Romane, domnul Ionel Haiduc, a decis sa mi se ia distinctia", a spus Tokes.

El a adaugat ca "acest for s-a transformat intr-o Brigada Rosie, intr-un pluton de executie", care "si-a indeplinit datoria dupa ce anterior presedintele PSD, Victor Ponta, a dat comanda «Foc»".

Tokes a spus ca nu i s-a respectat dreptul constitutional la aparare, aratand ca intampinarea redactata de avocatul sau, Kincses Elod, nu a fost luata in considerare de Consiliul de Onoare.

Potrivit europarlamentarului, propunerea de retragere a distinctiei este "un act antirevolutionar, un experiment halucinant".

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

"(...) dupa 24 de ani m-am simtit in aceeasi situatie, impreuna cu domnul Kincses, ca in 1989, cand m-a aparat impotriva lui Ceausescu. Acum Ceausescu a fost inlocuit de Ponta", a completat el.

Tokes a afirmat ca propunerea de retragere a Ordinului este si rezultatul unei "gandiri postsecuriste, o obsesie a ceausismului romanesc" potrivit careia el ar fi "iredentist si ca cineva ar unelti impotriva integritatii Romaniei".

El a respins aceasta acuzatie, spunand ca nici nu afirma, nici nu gandeste ca Transilvania sa fie alipita Ungariei.

"Nu numai ca nu o spun, dar nici nu gandesc ca 6 milioane de romani sa treaca la Ungaria, caci atunci Ungaria ar fi Romania II. Este absurd, dar politicul romanesc nu se poate lepada de aceasta conceptie", a spus el.

Tokes a declarat ca actiunea indreptata impotriva sa are ca obiectiv, de fapt, "distrugerea relatiilor dintre romani si unguri, asa cum s-a facut si in martie negru din 1990, pentru ca postcomunistii vor sa ramana la putere jucand cartea antimaghiara".

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Intrebat ce intelege prin "garantia Ungariei si a Uniunii Europene" pentru maghiarimea din Romania, Tokes a raspuns: "Nimic mai mult si nimic mai putin decat ce am spus. Repet aceasta cerere fata de Ungaria, dar si fata de Europa, sa se asigure din partea Ungariei si a Uniunii Europene unite apararea comunitatii maghiare din Romania. Nu doresc decat ce este formulat in Tratatul dintre cele doua tari, datoria fiecarei tari de a avea grija de minoritatile apartinatoare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.