Proiectul care reglementeaza vanzarea terenurilor agricole va fi trimis Parlamentului, astfel incat noile reguli sa poata fi aplicate din 2014, a declarat ministrul Agriculturii, premierul Ponta cerandu-i sa explice si opozitiei, care acuza vanzari catre arabi si cinezi, ca acestia nu sunt membri UE

"Comunicati adversarilor politici ca cetatenii arabi si cetatenii chinezi nu sunt membri ai Uniunii Europene, ca am vazut ca vor sa apere terenul Romaniei de chinezi si arabi. De la 1 ianuarie, cei care au dreptul, conform acordului semnat de Romania, sa cumpere terenuri sunt cetatenii Uniunii Europene", i-a spus Ponta ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, in sedinta de miercuri a Guvernului.

Ministrul a raspuns ca cei din opozitie sunt "usor confuzi" si a apreciat ca prin aceasta lege se asigura "sansa" comunitatilor locale de a avea acces in primul rand la terenurile agricole.

Potrivit MEDIAFAX proiectul de lege care reglementeaza vanzarea-cumpararea terenurilor agricole din extravilan de catre persoane fizice si infiinteaza Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare a fost inclus pe agenda sedintei de mierucuri a Guvernului.

Reprezentati ai PDL au declarat ca Romania risca sa ramana fara terenuri agricole, deoarece strainii se pregatesc sa cumpere tot terenul agricol din Romania in 2014, fiind vorba inclusiv de chinezi.

In urma cu doi ani, Valeriu Tabara, atunci ministru PDL al Agriculturii, arata ca incurajeaza investitiile straine in agricultura, dar se va opune categoric unei modificari a legislatiei care sa permite vanzarea terenurilor agricole catre nerezidenti, indiferent cine sunt acestia, "arabi, nearabi, albi, negri, blonzi, albastri".

Tratatul de aderare la Uniunea Europeana stabileste o perioada de tranzitie de sapte ani de la aderare, respectiv pana in 2014, care permite Romaniei si Bulgariei sa mentina restrictiile existente in privinta achizitiei de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice si juridice din alte tari din Uniunea Europeana/Spatiul Economic European. Aceasta restrictie expira anul viitor.

Citeste si:
Românii sunt în căutare de calorifere electrice și boilere;...
Românii sunt în căutare de...

Astfel, piata funciara va fi liberalizata la 1 ianuarie 2014, data de la care si cetatenii straini pot cumpara teren agricol in Romania. In prezent, strainii care vor sa achizitioneze pamant in Romania trebuie sa infiinteze o firma persoana juridica romana.

Conform datelor reprezentantilor Ministerului Agriculturii, strainii detin in prezent prin intermediul unor firme aproximativ 7-800.000 de hectare de teren agricol in Romania.

Ministerul Agriculturii a initiat un proiect de lege care stabileste ca statul va elimina restrictiile impuse in prezent cetatenilor straini care vor sa cumpere terenuri agricole, dupa 1 ianuarie, inclusiv obligatia de a avea experienta in agricultura, dar va pastra prevederea privind dreptul de preemptiune al cetatenilor romani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.