Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, ca media de 3,7 angajati la un deputat este una foarte buna, el aratand ca un parlamentar modern nu isi poate desfasura activitatea fara cativa consilieri buni si ca modelul cu sofer si secretara a trecut.

"1.500 de angajati inseamna o medie de 3 si ceva, deci o medie foarte buna", a declarat Zgonea pentru MEDIAFAX, comentand faptul ca cei 412 deputati au 1.554 de angajati.

El a precizat ca un parlamentar modern nu isi poate desfasura activitatea fara cativa consilieri foarte buni in jurul sau.

"Trebuie sa reglementam. Nu sunt sigur daca colegii ar fi de acord, dar trebuie sa ne gandim care sunt necesitatile fiecarui parlamentar. Eu personal nu sunt de acord sa isi ia sofer si secretara. Modelul a trecut. Sunt oameni tineri care au carnet, poti sa le pui la dispozitie masina, daca nu, ai suma forfetara pentru cheltuielile de transport in circumscriptie. Intr-un viitor regulament al Camerei Deputatilor am putea sa abordam si acest subiect", a spus Zgonea.

El a precizat ca, din pacate, salariile oferite de parlamentari sunt foarte mici, iar tinerii bine pregatiti nu sunt dispusi sa lucreze pe bani putini.

"Din pacate, salariile sunt destul de mici si oamenii nu vor sa vina pe asemenea salarii, chiar si la Craiova. De exemplu, pe social media, ai nevoie de oameni care sa fie bine platiti. Dar pe zona de social media un tanar care este foarte bine pregatit ia in jur de 300-500 de Euro. Asta inseamna foarte mult pentru cineva care vrea sa aiba 3-4 oameni la cabinetul parlamentar", a spus Zgonea.

El a precizat ca incearca sa gaseasca o solutie ca si Camera Deputatilor sa procedeze precum in Europa de Vest sau in America si sa ofere stagii de pregatire, pe baza de voluntariat sau cu cheltuieli minime, pentru studenti.

"E nevoie sa formam o noua generatie de profesionisti in jurul parlamentarilor, pentru ca un parlamentar modern nu poate fara cativa oameni bine pregatiti in jurul sau. Studentii sunt foarte buni pentru asa ceva, invata si activitatea legislativa, iar atunci cand termina facultatea vor avea acest lucru trecut in CV", a spus Zgonea.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Valeriu Zgonea a mentionat ca el are marele avantaj ca este ajutat de zece consilieri la cabinetul de presedinte al Camerei si ca, in alte conditii, cei trei angajati de la cabinetul parlamentar nu ar fi suficienti.

"Eu am un mare avantaj, ca am la cabinetul demnitarului, ca presedinte, cei zece colegi care lucreaza, intr-un fel, si pentru activitatea mea parlamentara. Angajatii de la cabinetul parlamentar sunt degrevati de tot ceea ce ce se intampla in partea de activitate parlamentara de cei zece colegi ai mei, inclusiv pe media. Altfel ar fi trebuit sa fie mai multi", a spus Zgonea.

Cei 586 de deputati si senatori din actuala legislatura si-au angajat 2.265 de persoane la birourile parlamentare, recordul fiind de 16 angajati la un parlamentar, iar suma pe care alesii o deconteaza, lunar, de la Camera si Senat, pentru remunerarea acestora depaseste trei milioane de lei.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Astfel, potrivit informatiilor remise de Camera Deputatilor, la solicitarea MEDIAFAX, cei 412 deputati au decontat, in luna august, cheltuieli de personal pentru 1.554 angajati care figureaza pe statele de plata aferente lunii august, in cuantum de 2.127.975 de lei.

Pe de alta parte, potrivit informatiilor remise de Senat, la solicitarea MEDIAFAX, pe statele de plata aferente lunii septembrie figurau 711 angajati, care deservesc birourile parlamentare ale celor 174 de senatori. Cheltuielile de personal decontate de senatori in luna iulie au fost in cuantum de 956.315 lei.

Suma totala, decontata de deputati si senatori, pentru cheltuielile cu personalul angajat la cabinetele parlamentare, pentru luna august (Camera) si luna iulie (Senatul) este in cuantum de 3.084.290 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.