Presedintele ANI, Horia Georgescu, declara ca numarul primarilor in stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic decat cifrele vehiculate si a mentionat ca unul din punctele de plecare pentru aceste situatii de incompatibilitate este o sesizare a presedintelui CJ Constanta.

"Deocamdata ANI a identificat stari de incompatibilitate in legatura cu apartenenta la aceste regii autonome sau asociatii de dezvoltare intercomunitara in 50 de cazuri. Sunt alte cateva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situatii. Cifra pe care a avansat-o doamna Gaju (prim-vicepreședinte al Asociatiei Comunelor din Romania - n.r.) nu este reala si nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gaju este unul dintre primarii care au fost identificati in stare de incompatibilitate. Alesii locali spun doar o parte din problema creata. Legea este foarte clara. Alesii locali isi pot desemna reprezentanti, ei nu pot sa spuna ca nu au stiut de aceasta prevedere legala", a declarat Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, la Digi24, transmite MEDIAFAX.

Mariana Gaju a sustinut ca ar fi peste 651 de primari cu probleme si ca, in acest moment, in urma cercetarilor facute de Asociatia Comunelor din Romania, nu este clar daca sunt peste 1.000.

Despre cifrele vehiculate Horia Georgescu a afirmat: "Eu am vorbit in termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de aleși locali care se afla in conflicte de interese, incompatibilitati sau cu averi nejustificate, dar era o situatie generala, nu se referea la problema identificata de reprezentantii primariilor sau ale altor entitati locale".

"Cred ca este o exagerare. Cred ca dansii vor sa genereze prin acest gen de abordari o schimbare legislativa care, din punctul nostru de vedere, la acest moment nu este fezabila. Primului ministru probabil i-au fost aduse la cunostinta niste date care au fost prezentate trunchiat. Noi, in acest moment, nu avem mai mult de 100 de cazuri de incompatibilitate de la inceputul anului identificate in ceea ce priveste alesii locali", a sustinut Horia Georgescu.

Citeste si:
Capitala ar putea rămâne fără groapă de gunoi. „Mai avem 4-5 ani”
Capitala ar putea rămâne fără...

Presedintele ANI a sustinut ca unul din punctele de plecare pentru aceste situatii de incompatibilitate este o sesizare a presedintelui CJ Constanta, Nicusor Constatinescu.

"Unul dintre punctele de plecare pentru aceste situatii de incompatibilitate a fost sesizarea presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, pentru cativa primari din judetul Constanta, care faceau parte din regia autonoma respectiva (RAJA Constanta – n.r.), in cazul a 7 primari, pentru care acum ne acuza ca facem abuzuri. Dumnealui a initiat acea sesizare. Unul dintre punctele de plecare pentru acest tip de incompatiblitati a fost si sesizarea presedintelui Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu, el insusi aflandu-se intr-o situatie de incompatibilitate, deoarece a facut parte din acel consiliu de administratie. El a facut sesizarea pentru ca acei primari se aflau in opozitie, probabil. Este un tipar de sesizare, in general, primarii sau alesii locali isi fac sesizari unii altora in functie de interesele politice pe care le au", a subliniat presedintele ANI.

Citeste si:
Mircea Badea, accident înainte de emisiune. Mașina prezentatorului...
Mircea Badea, accident...

El a mai spus ca si in situatia in care s-ar schimba legislatia situatia de incompatibilitate ar ramane, deoarece legea nu se aplica retroactiv.
"Indiferent daca legea se schimba sau nu, situatia de incompatibilitate ramane. Am auzit niste opinii ca, daca se schimba legea, vor beneficia de legea mai favorabila, acest lucru se intampla in penal. In acest caz, aceste situatii de incompatibilitate raman pentru ca incompatibilitatile au avut loc pe perioada unui mandat. Legea nu este retroactiva. Ei nu vor mai fi incompatibili din momentul in care legea va fi promovata si publicata in Monitorul Oficial", a precizat Horia Georgescu.

Despre o presupusa noua initiativa legislativa a vicepremierul Liviu Dragnea in acest sens, Georgescu a spus ca nu are cunostinta cu privire la aceasta. "Daca exista, va urma parcurs de avizare institutional. Vom vedea varianta care va fi propusa, vom analiza si vom da un raspuns Ministerului Justitiei", a spus el.

Citeste si:
Nicusor Constantinescu - condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare
Nicusor Constantinescu -...

In privinta protestelor anuntate de alesii locali, Horia Georgescu a afirmat ca de-a lungul existentei ANI au fost numeroase critici prin care se dorea desfiintarea institutiei sau schimbarea managementului, iar alesii locali trebuie sa respecte legea, subliniind ca acestia au stiut ca se plaseaza intr-o situatie de incompatibilitate sau conflict de interese.

In urma cu o luna, Agentia Nationala de Integritate a descoperit ca 42 de alesi locali din judetele Constanta si Sibiu sunt incompatibili pentru ca au sau au avut calitatea de reprezentanti ai localitatilor in Adunariile Generale ale Actionarilor din societati comerciale de interes local, in timpul mandatelor de primari si viceprimari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.