Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Serbia si Ucraina "mai au pasi multi de facut pentru a ajunge la a fi definite ca state democratice", el aratand ca drepturile acordate minoritatilor nationale sunt o emblema a nivelului de democratie.

"Drepturile pentru minoritati sunt o emblema a nivelului de democratie. Pentru mine este clar ca si Serbia si Ucraina mai au pasi multi de facut pentru a ajunge la a fi definite ca state democratice. Inca nu se intelege la nivelul politic, in aceste tari, ca avantajul de a avea minoritatea recunoscuta a altui stat pe teritoriul tau este urias. Ei nu realizeaza inca acest tip de avantaje care consolideaza relatia bilaterala si fac din tara mama un partener al acelui stat in orice fel de conditii, nu numai cand e vorba de minoritati", a afirmat seful statului, la Universitatea de vara de la Izvoru Muresului.

Potrivit MEDIAFAX, Basescu a precizat ca presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, si-a tinut promisiunea in a fi adoptata o legislatie care sa permita invatamantul in limba materna, insa problema tine in prezent de aplicarea legii. Presedintele a precizat ca eforturile diplomatiei romanesti se vor concentra asupra implementarii legislatiei existente in Ucraina, care ar fi similara cu aceea din Romania.

"Pe noi ne deranjeaza faptul ca in Ucraina se incearca aceasta impartire a romanilor in moldoveni si romani", a mentionat Basescu.

El a facut un apel catre toti cei aflati in afara granitelor sa se declare romani cu ocazia recensamintelor care vor fi organizate in perioada urmatoare.

"Urmeaza recensaminte in diverse state din jurul frontierelor Romaniei. Declarati-va, fratilor, romani, nu moldoveni, nu vlahi sarbi sau mai stiu eu ce alte identitati s-au construit in timpul regimurilor comuniste si astazi ne vine greu sa spunem ca mai suntem romani. Romania trateaza cu respectul cuvenit si cu toata atentia orice minoritate, fie ca vorbim de vlahi, fie ca vorbim de armani, fie ca vorbim de moldoveni care se recunosc a fi romani. Deci, sprijinul Romaniei va veni pentru aceia care se recunosc a fi romani", a mai afirmat seful statului.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Totodata, presedintele Traian Basescu a facut apel la asociatiile romanilor din afara granitelor sa fie solidare, afirmand ca romanii trebuie sa invete "solidaritatea si corectitudinea".

"Politicile de asimilare au dat rezultate, iar problema pe care trebuie sa ne-o punem acum este cum sa contrabalansam aceste politici de asimiliare. Au fost 50 de ani de comunism in care nu am putut face nimic, pentru ca asimilarea a fost tolerata si de statul roman. Azi, Romania e democratica si avem nevoie de solidaritatea romanilor din afara granitelor, de solidaritate intre ei. Cate asociatii se cearta si se denigreaza intre ele in Valea Timocului, Ucraina si chiar Ungaria? (...) Romanii trebuie sa invete solidaritatea si corectitudinea intre ei. Comunitatile sunt fragmentate in asociatii si nu sunt luate in seama de guverne. Noi, pe de alta parte, nu putem finanta activitati acolo unde nu exista solidaritate. Primul apel la asociatiile de vlahi din Valea Timocului este la solidaritate", a afirmat seful statului.

Citeste si:
Al doilea atac armat în Serbia! Un tânăr a ucis cel puțin 8 persoane
Al doilea atac armat în...

De asemenea, Traian Basescu a afirmat ca relatia Romaniei cu Serbia ar fi mult mai consistenta "daca ar trata mai deschis problema romanilor din Valea Timocului".

Pe de alta parte, Basescu a afirmat ca Romania trebuie sa faca mai mult, sa dea mai multe burse, sa organizeze mai multe tabere pentru copii romani din afara granitelor si sa aloce mai multi bani comunitatilor de romani, dar cere ca asociatiile care ii reprezinta sa nu se mai certe intre ele.

"Noi ne asumam sa facem mai mult, iar dumneavoastra solidaritatea asociatiilor", a afirmat Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.