Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionut Popescu, Cristian Preda si Sever Voinescu au trimis, marti, o scrisoare presedintelui CSM in care cer sesizarea Inspectiei Judiciare in legatura cu declaratiile premierului Victor Ponta privind ancheta in cazul de la Liceul "Bolintineanu".

Semnatarii scrisorii, adresate presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Haineala, ii solicita acesteia sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa exprime o pozitie publica a CSM cu privire la declaratiile premierului Victor Ponta facute in cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de coruptie si frauda la Bacalaureat de la Liceul "Bolintineanu", precum si sa analizeze "impactul asupra independentei justitiei al acestor declaratii care par a fi determinat oprirea audierii unor persoane si modificari ale strategiei in ancheta penala".

Potrivit MEDIAFAX, europarlamenatrul PDL Monica Macovei a prezentat pe blogul sau continutul acestei scrisori, in care arata ca potrivit raportului Comisiei Europene de monitorizare pe justitie si anticoruptie in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, publicat in ianuarie 2013, independenta justitiei in Romania a devenit o tema de ingrijorare profunda la nivelul Comisiei incepand cu vara lui 2012.

"Comisia atrage atentia in mod explicit ca «una dintre preocuparile majore a fost dovada clara a exercitarii de presiuni asupra institutiilor judiciare si a lipsei de respect pentru independenta sistemului judiciar» si ca, in ciuda recomandarilor din raportul din vara lui 2012 al Comisiei, «atacurile cu motivatie politica la adresa sistemului judiciar nu au incetat»", se precizeaza in scrisoare.

Potrivit scrisorii, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei, iar semnatarii, in calitate de cetateni ai Romaniei, interesati de garantarea independentei justitiei si ingrijorati de interferentele politice la care asista, solicita sesizarea Inspectiei Judiciare si exprimarea unei pozitii publice a CSM cu privire la declaratiile premierului Victor Ponta facute in cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de coruptie si frauda la Bacalaureat de la Liceul "Bolintineanu".

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Ei solicita si analizarea impactului asupra independentei justitiei a declaratiilor premierului "care par a fi determinat oprirea audierii unor persoane si modificari ale strategiei in ancheta penala".

"Credem ca declaratiile Primului ministru au urmarit incalcarea independentei magistratilor si discreditarea unei interventii legitime a statului in ceea ce pare a fi un caz grav de coruptie in invatamant", apreciaza Macovei, Baconschi, Papahagi, Popescu, Preda si Voinescu.

Semnatarii considera ca sesizarea Inspectiei Judiciare si asumarea unei pozitii publice a Consiliului Superior al Magistraturii in legatura cu afirmatiile si actiunile premierului "sunt necesare pentru a apara separatia puterilor in stat si a consolida independenta si eficienta justitiei".

Politistii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi sa fie dusi la audieri, dupa sustinerea ultimei probe a bacalaureatului. In fata intrarii in curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de parinti care isi asteptau copiii. Unii dintre parinti, nemultumiti ca politistii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul si a-i duce la audieri, i-au huiduit si au reclamat ca acestia fac un abuz.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, ca a verificat ce se intampla in cazul cercetarilor procurorilor legate de bacalaureat si ca nu exista un mandat de aducere a copiilor, astfel ca ii va solicita ministrului Justitiei sa discute cu procurorul general, "pe cale ierarhica", despre aceasta situatie.

Ulterior, anchetatorii au renuntat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul sef de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti Bogdan Staicu declara ca au fost emise citatii, nepunandu-se problema punerii in executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea ca au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au sustinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse in executare daca acestia nu se prezentau la audieri in urma citarii.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.