Trei noi documente bilaterale romano-americane necesare implementarii sistemului antiracheta in baza de la Deveselu au fost semnate marti de catre oficiali din cele doua tari, informeaza MAE roman.

Documentele reprezinta un nou aranjament de implementare si doua amendamente la astfel de acorduri incheiate anterior, fiind incheiate cu ocazia reuniunii de la Bucuresti a Comitetului Mixt romano-american care gestioneaza aplicarea "Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei".

In cadrul unor reuniuni anterioare din 2012 ale acestui comitet au mai fost incheiate opt astfel de documente, precizeaza un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

Acordurile incheiate marti au fost semnate de Sebastian Huluban, secretar de stat in cadrul MapN si generalul Mark O.Schissler din cadrul Comandamentului Fortelor SUA in Europa.

"Avand in vedere importanta acestor documente, pot spune ca facem pasi importanti in pregatirea momentului din 2015 cand arhitectura NATO este planificata sa atinga Capacitatea Operationala Initiala, inclusiv prin amplasarea de interceptori in baza din Romania, pregatind astfel terenul pentru Capacitatea Operationala Completa de Aparare Antiracheta a NATO", a declarat Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE si negociator sef cu partea americana privind scutul antiracheta.

De asemenea, oficialul roman a afirmat, cu aceasta ocazie, ca parteneriatul strategic cu SUA continua "sa reprezinte una dintre pietrele de temelie ale politicii externe a Romaniei".

Aurescu "si-a manifestat increderea cu privire la marcarea corespunzatoare a momentului inaugurarii formale a lucrarilor la Baza de la Deveselu, din acest an, de natura sa reflecte angajamentul comun de a operationaliza aceasta baza, in conformitate cu calendarul bilateral si la nivel NATO", mai evidentiaza comunicatul MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.