Deputatul PSD Tamara Ciofu a depus la Parlament o propunere legislativa pentru reglementarea ocupatiilor de bona si babysitter, potrivit careia persoanele care vor sa profeseze in acest domeniu trebuie sa aiba titlu de calificare, sa prezinte raport de evaluare psihologica, precum si cazier judiciar

Initiativa legislativa propune crearea unui domeniu complementar fata de sistemul de crese si gradinite, prin reglementarea activitatilor de ingrijire si supraveghere a copiilor la domiciliu pe timpul zilei. De asemenea, se prevede introducerea unor proceduri de monitorizare a acestor activitati, in vederea respectarii dispozitiilor legale in domeniul drepturilor copiilor, domeniul muncii, fiscalitatii. Potrivit propunerii legislative, Biroul Bonelor si Babysitterilor din Romania ar urma sa fie organismul profesional autorizat care va organiza si monitoriza desfasurarea serviciilor furnizate de bona si babysitter in scopul ingrijirii si supravegherii la domiciliu a copiilor pe timpul zilei, conform unui comunicat de presa, transmite MEDIAFAX.

Potrivit initiativei legislative, bona este "persoana fizica cetatean roman sau strain, cu domiciliul sau resedinta legala in Romania, calificata sa desfasoare servicii de ingrijire si supraveghere pe timpul zilei la domiciliul propriu sau al copilului".

De asemenea, este babysitter "persoana fizica cetatean roman sau strain, cu domiciliul sau resedinta legala in Romania, calificata sa desfasoare servicii de ingrijire si supraveghere pe timpul zilei la domiciliul copilului".

"Poate fi bona sau babysitter persoana fizica ce detine un titlu oficial de calificare si care indeplineste urmatoarele conditii: a)cetatean roman sau strain, cu domiciliul sau resedinta legala in Romania; b) este absolvent de invatamant general obligatoriu; c) are capacitate de exercitiu in conditiile legii; d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii; e) prezinta un raport preliminar de evaluare psihologica; aceasta conditie se dovedeste cu raportul preliminar eliberat in conditiile legii; f) prezinta acordul scris al proprietarului spatiului in care se va desfasura activitatea de ingrijire si supraveghere a copiilor; g) prezinta extrasul de cazier judiciar personal si declaratia persoanelor cu care locuieste ca nu au suferit condamnari penale care sa aduca atingere profesiei de bona sau de babysitter, dupa caz, potrivit legii", prevede initiativa legislativa.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Titlul oficial de calificare al bonelor sau al babysitterilor reprezinta, potrivit initiativei legislative, certificatul de calificare si acreditare eliberat conform standardelor ocupationale autorizate in Romania, dar si "diploma, certificatul sau un alt titlu de bona sau de babysitter dobandite in Romania sau intr-un stat tert, recunoscute ori echivalate in Romania".

Totodata, se prevede ca absolventii de studii liceale, postliceale si superioare calificati in invatamantul pentru ciclul primar si ciclul gimnazial pot profesa in acest domeniu dupa recunoasterea diplomelor si evaluarea competentelor necesare ocupatiilor de bona sau de babysitter, dupa caz, de catre furnizori de formare acreditati.

Un alt articol al propunerii legislative prevede ca "este nedemn de a exercita profesia de bona sau de babysitter: a) cel care a fost condamnat definitiv pentru o fapta penala si ca pedeapsa complementara interzicerea exercitarii unor drepturi, prevazuta prevazute de legea penala pentru savarsirea unei infractiuni de natura a aduce atingere profesiei de bona sau de babysitter; b) cel care, in exercitarea profesiei de bona sau de babysitter, a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca irevocabila; c) cel care este declarat nedemn pentru alte cauze prevazute de lege".

Citeste si:
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus din PSD. Ce acuzații grave i...
Deputatul Aurel Bălășoiu a...

Potrivit initiativei legislative, "angajatorii, persoane fizice sau juridice ale bonelor si babysitterilor, pentru activitatile ce urmeaza a fi prestate de acestea, au obligatia incheierii unui contract de munca cu bonele sau babysitterii persoane fizice sau incheierii unui cotract de prestari servicii cu bonele sau babysitterii persoane fizice autorizate".

De asemenea, se prevede ca bonele si babysitterii, indiferent de forma in care isi presteaza activitatea, au obligatia inregistrarii in Biroul Bonelor si Babysitterilor din Romania. Intre atributiile acestui Birou se numara si emiterea autorizatiei de libera practica pentru membrii acestuia sau autorizarea locatiei in care se desfasoara activitatea bonelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.