Asociatia Procurorilor din Romania (APR) se declara profund nemultumita de faptul ca "Plenul Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei nu a tinut seama de cea mai mare parte a propunerilor inaintate de asociatiile profesionale ale magistratilor".

Potrivit sursei citate, de la inceputul lui 2013 si pana recent, in spatiul public au avut loc numeroase discutii cu privire la necesitatea imbunatatirii statutului procurorului.

Opinia publica, arata APR, a inteles ca intre statutul judecatorului si al procurorului exista diferente si ca pentru bunul mers al justitiei in special si al societatii romanesti in general, este bine ca statutul procurorului sa fie identic cu al judecatorului.

Potrivit procurorilor, numai astfel nu vor mai exista nemultumiri, nu vor mai exista acuzatii, nu vor mai exista plangeri cu privire la pretinse influente asupra justitiei.

"Asociatiile profesionale ale magistratilor au inteles necesitatea egalizarii celor doua statute profesionale. Numerosi oameni politici au afirmat public ca doresc eliminarea imperfectiunilor constatate in functionarea sistemului roman de justitie. Cu toate acestea, la discutarea modificarilor Codului de procedura penala, s-a sustinut de catre unele grupuri parlamentare ca procurorul sa nu mai poata dispune inceperea urmaririi penale, aceasta prerogativa urmand a fi indeplinita de instanta", se mai arata intr-un comunicat remis joi agentiei MEDIAFAX.

Sperantele asociatiilor profesionale ale magistratilor, mai afirma APR, au fost intretinute nu numai de curentul favorabil al opiniei publice, ci si de faptul ca, dupa multi ani, la conducerea Guvernului si a Ministerului Justitiei se afla fosti magistrati.

"Cui foloseste oare pastrarea unor ambiguitati in textul constitutional si in legea procesual penala? Cu siguranta viitorul va da un raspuns acestei intrebari", conchide APR, in comunicatul semnat de Consiliul Director al asociatiei.

In 12 iunie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii si reprezentantii magistratilor au participat la o discutie cu membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei, unde si-au prezentat punctele de vedere asupra modificarilor legii fundamentale, cei mai multi solicitand intarirea statutului procurorului in Constitutie.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.