Comisia juridica a aprobat, marti, propunerea legislativa care reduce cvorumul la referendumuri la 30% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, fiind inregistrate doua voturi "impotriva".

Propunerea legislativa urmeaza sa fie supusa votului plenului Senatului, urmand ca decizia finala sa fie luata de Camera Deputatilor.

Potrivit MEDIAFAX, in cadrul Comisiei juridice, la initiativa privind reducerea cvorumului la referendumuri nu au existat dezbateri asupra textului de lege, parlamentarii opozitiei neavand luari de cuvant.

Mai multi parlamentari USL au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scaderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat ca proiectul propune ca referendumul sa fie validat daca nu mai putin de 25% din populatia cu drept de vot se pronunta, aceasta fiind cea de-a doua conditie cumulativa.

El a aratat ca propunerea se aplica tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constitutiei.

Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai multi parlamentari ai USL privind scaderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anuntat, in 16 aprilie, premierul Victor Ponta.

"Proiectul este facut exact in baza deciziilor de anul trecut ale Curtii Constitutionale, si anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea presedintelui sau pentru Constitutie (...) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru ca boicotul nu este o exprimare a vointei electorale. Esti pentru, contra sau sa nu impiedici adoptarea unor decizii importante", a spus Ponta in sedinta de guvern de la acea data.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.