Politica 14 Mai 2013 10:59
Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, marti, la intrarea la Curtea de Apel Targu Mures, care va judeca propunerea de arestare preventiva a sa pentru fapte de coruptie, ca retinerea sa reprezinta o inscenare si ca a a vrut doar sa asfalteze drumurile din judet.

Borboly Csaba a fost adus, marti dimineata, din arestul Politiei la Curtea de Apel Targu Mures, cu propunerea de arestare preventiva. Alaturi de Borboly au fost dusi in instanta si consilierul judetean Palffy Domokos, directorul executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul Consiliului Judetean Harghita, Csiszer Botond-Benedek, precum si Sofalvi Laszlo, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Harghita, ultimii trei fiind retinuti si ei in acelasi dosar.

Potrivit MEDIAFAX, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, le-a declarat jurnalistilor, la intrarea la Curtea de Apel Targu Mures, ca retinerea sa reprezinta "o inscenare".

"Cred ca este o inscenare. Eu am vrut doar sa asflatez drumurile din judet. Drumurile din judetul Harghita nu au mai fost asfaltate de 40 de ani", a spus Borboly Csaba.

Retail jobs

De asemenea, sotia acestuia, Borboly Melinda, le-a spus jurnalistilor ca este inuman ce se intampla si ca nu a fost lasata sa ii duca sotului sau nici macar o periuta de dinti.

Propunerea de arestare a celor patru va fi judecata de Curtea de Apel Targu Mures in Camera de Consiliu, fara ca jurnalistii sa aiba acces.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a fost retinut, luni, de catre procurorii DNA, pentru doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, ambele in forma continuata, luare de mita in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, doua infractiuni de instigare la uz de fals, doua infractiuni de fals intelectual si denuntare calomnioasa.

Potrivit unui comunicat emis, luni seara, de DNA, in acelasi dosar sunt cercetati Palffy Domokos, consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Harghita si administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu - judetul Harghita si Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul Consiliului Judetean Harghita.

Citeste si:
Un avion care trasnporta iranieni a fost reținut în Argentina
Un avion care transporta...

Conform anchetatorilor, Borboly Csaba, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, a dispus in mod nelegal si nejustificat, in luna decembrie 2010, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei in favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrari de reabilitare a unui drum judetean.

"Plata s-a facut in conditiile in care preturile firmei care a castigat licitatia erau cu mult mai mari decat cele ale firmei excluse din procedura de licitatie, in care dirigintele de santier nu a fost de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor si in conditiile in care proiectul initial nu fusese respectat in ce priveste grosimea asfaltului si nici nu exista o dispozitie de modificare a acestui proiect", sustine DNA.

Prejudiciul produs judetului Harghita in acest caz este evaluat la 629.178,85 lei si un folos material echivalent pentru SC Stravia Group SRL, mai spun procurorii.

Citeste si:
Lavrov, despre crimele din Bucea: ”O provocare mincinoasă”
Ministrul rus de externe...

De asemenea, sustin anchetatorii, in perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly a dispus in mod nelegal si nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei in favoarea constructorului SC Stravia Group SRL si a sumei de 496.632,84 lei in favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, in ambele cazuri pentru materiale lasate in custodie.

Procurorii anticoruptie mai arata ca tot Borboly, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, dupa efectuarea de catre Consiliu a platii sumei totale de 496.632,84 lei catre SC Bridge Road Construct SRL, i-a pretins in mod repetat, in perioada 29 decembrie 2010 - ianuarie 2011, administratorului de fapt al SC Bridge Road Construct SRL, prin intermediar, sa ii remita 50.000 lei ( 10% din suma decontata) disimulata sub forma de sponsorizare catre "Asociatia pentru Ciuc" Miercurea Ciuc.

Citeste si:
Lider UDMR: Am avut un oarecare rol in ruperea USL, trebuie sa...
Lider UDMR: Am avut un...

La 19 iulie 2011, mai spun anchetatorii, ca urmare a relatiilor solicitate de Camera de Conturi Harghita prin Nota inregistrata la Consiliul Judetean Harghita, in virtutea atributiilor conferite de functia detinuta, Borboly a intocmit si prezentat auditorilor respectivei institutii o adresa in care a atestat fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, respectiv a afirmat ca la data decontarii din decembrie 2010 a sumei de 1.888.914,20 lei catre SC Stravia Group SRL, a fost avut in vedere unul dintre inscrisurile falsificate.

In 16 octombrie 2012, urmare a solicitarii adresate Consiliului Judetean Harghita de DNA - Serviciul Teritorial Targu Mures, de a-i fi inaintate o serie de documente referitoare la contractarea, executia, achitarea contravalorilor si expertizarea lucrarilor de pe DJ 131, atribuite SC Stravia Group SRL Goagiu si respectiv SC Bridge Road Construct SRL Borzont, Borboly a mentionat in adresa de raspuns ca la data decontarii platilor din decembrie 2010 catre SC Stravia Group SRL institutia Consiliului Judetean ar fi fost indusa in eroare de o alta persoana, prin prezentarea unui document plasmuit, se mai arata in comunicatul DNA.

Citeste si:
Kelemen: DNA a preluat rolul politiei politice de dinainte de 1989
Kelemen: DNA a preluat rolul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.