Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Venetia, a declarat, miercuri, ca propunerile societatii civile privind modificarea legii fundamentale adunate de Forumul Constitutional trebuie serios luate in considerare de catre comisia parlamentara pentru revizuire.

"Comisia de la Venetia a subliniat ca procesul de modificare a Constitutiei trebuie sa includa si societatea civila, trebuie sa fie deschis, bazat pe discutii libere. Forumul Constitutional a organizat peste 40 de intalniri in intreaga tara si aceasta a permis colectarea propunerilor din toate partile societatii romanesti, care vor fi transmise mai tarziu corpurilor politice responsabile", a afirmat Markert, prezent la conferinta organizata la Palatul Parlamentului de Forumul Constitutional.

Oficialul Comisiei de la Venetia a aratat ca propunerile societatii civile colectate de Forumul Constitutional si discutate in cadrul conferintei de miercuri si joi trebuie apoi "serios luate in considerare in cadrul procesului parlamentar" de elaborare a proiectului de revizuire a Constitutiei.

Markert a amintit ca implicarea Comisiei de la Venetia a fost solicitata de Guvern si de Parlament, iar organismul de experti in drept constitutional al Consiliului Europei a mai fost implicat si in 1991 in elaborarea Constitutiei, iar apoi in 2003 in revizuirea acesteia.

Secretarul Comisiei a subliniat ca aceasta noua modificare a Constitutiei vine dupa criza politica din 2012, in urma careia organismul de la Venetia a emis in decembrie o Opinie care a indicat nevoia clarificarii unor aspecte ale legii fundamentale "in special cele privind distributia puterii intre presedinte, Guvern, Parlament si rolul sefului statului".

"Aceasta activitate a Forumului Constitutional este un raspuns foarte constructiv la criza de anul trecut, care odata depasita, lectia sa trebuie folosita pentru imbunatatirea situatiei. Deci, putem spune ca acea criza a avut si o contributie pozitiva", a mai spus Markert.

Citeste si:
Legea pensiilor a fost modificată. Categoriile de români care pot...
Legea pensiilor a fost...

Comisia de la Venetia aprecia in Opinia publicata in decembrie 2012 ca evenimentele din vara anului trecut au aratat ca o coabitare intre presedinte si premier nu poate fi usor sustinuta de cadrul constitutional, iar reforma Constitutiei trebuie sa clarifice competentele celor doi, in principal privind politica externa.

"Evenimentele din Romania au demonstrat ca actualul cadru constitutional al Romaniei nu poate sustine cu usurinta o «coabitare» intre un presedinte al republicii aflat de o parte a spectrului politic si un guvern si un parlament din cealalta parte. Aceasta opinie a Comisiei de la Venetia nu are rolul de a lua o pozitie privind o alegere intre un sistem prezidential si unul parlamentar, dar reforma constitutionala ar trebui sa clarifice cel putin competentele presedintelui si primului-ministru, mai ales acolo unde au aparut dificultati, adica in domeniile politicii externe si relatiilor cu Uniunea Europeana", se arata in concluziile Opiniei privind Romania.

Citeste si:
Ciolacu: Vrem sa aratam romanilor ce s-a intamplat peste noapte la Guv
Ciolacu: Vrem sa aratam...

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca pentru forma finala a proiectului de revizuire a Constitutiei, care va fi supus votului in Camera Deputatilor si apoi referendumului, se va astepta punctul de vedere al Comisiei de la Venetia, drept garantie a faptului ca nu s-au produs "abuzuri".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.