Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la o dezbatere pe tema revizuirii Constitutiei, ca USL trebuie sa evite pericolul de a se angaja intr-o polemica meschina, care este sub nivelul si sub miza revizuirii Legii fundamentale, la care invita sau provoaca seful statului, Traian Basescu.

"Eu cred ca trebuie evitat pericolul de a ne angaja in polemica meschina, sub nivelul si sub miza revizuirii, la care ne invita sau provoaca actualul presedinte. Nu am de gand nici aici sa polemizez cu domnia sa, dar trebuie sa spun ca nu acceptam sa ni se impuna premisa pe care domnul Traian Basescu o considera fundamentala, anume cea referitoare la un Parlament unicameral pentru ca asa s-a pronunt electoratul la un moment dat si nu acceptam sa ni se impuna premisa de a porni revizuirea pe un proiect pe care, fara cosultare, fara dezbatere parlamentara, institutia prezidentiala sau un grup de consilieri au incercat sa-l impuna", a precizat Antonescu, potrivit MEDIAFAX.

El a spus ca nimeni nu a ignorat rezultatul si sensul acelui referendum, dar a subliniat ca nu trebuie ignorat nici faptul ca acel referendum a fost impus in conditii anormale, nepotrivite, pentru ca a fost atasat, respectiv suprapus pe un scrutin care avea alta miza si pentru ca nu s-a facut o dezbatere publica prin care cetatenii sa fie informati referitor la Parlamentul unicameral.

Antonescu a spus ca a doua tema e referendumului, respectiv cea privind reducerea numarului de parlamentari, a fost intrudusa la vremea respectiva in temeiul unei formule de propaganda populista.

Liderul PNL a aratat ca si USL doreste reducerea numarului de parlamentari, dar nu din considerente populiste, ci din incercarea de a gasi o formula rationala si eficienta pentru exercitiul calitatii de parlamentar.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Academia Romana, ca punctul de pornire pentru modificarea Constitutiei trebuie sa fie referendumul din 2009 privind legislativul unicameral cu 300 de parlamentari, iar orice alta varianta i-ar situa pe cei care o aplica "deasupra vointei poporului".

"Nimeni nu poate ignora articolul 1 din Constitutia Romaniei, care precizeaza foarte clar ca suveranitatea este a poporului, se exprima in mod direct prin alesi sau in mod direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, dupa parerea mea, eronata, nedemocratica si ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fara sa tin cont de actul de suveranitate din decembrie 2009, deasupra vointei poporului. Sunt vorbe mari pe care ne-am obisnuit sa le spunem, ca reprezentam poporul, ca actionam in numele poporului, dar consider ca este timpul sa punem egal intre vorba si fapta", a afirmat Basescu.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.