Hamas a eliberat, în seara de 28 noiembrie, alte zece femei ostatice, după ce armistițiul a fost prelungit pentru încă două zile. Familiile nu mai știau nimic despre acestea de mai bine de șapte săptămâni. Lor li s-au alăturat alți doi ostatici thailandezi. La schimb, Israelul a dat 30 de prizonieri palestinieni. Ostaticii și deținuții au fost primiți acasă cu aplauze.

Război Israel - Hamas: Gruparea palestiniană a eliberat alte 10 femei ostatice

Aseară au fost eliberate alte zece ostatice. Printre ele se numără și Mia, în vârstă de 17 ani, cea mai tânără dintre cele eliberate ieri. Fata a ieșit din calvar ținând la piept câinele său. Mama și mătușa acesteia au fost răpite din kibbutzul Nir Yitzhak. Acum, toate s-au reunit.

Și Ditza Heiman, în vârstă de 84 de ani, a fost una dintre cele răpite de Hamas pe 7 octombrie, chiar din propria casă, din kibuţul Nir Oz, aflat la 2,5 kilometri de Gaza. Un vecin a auzit-o pe femeie strigând după ajutor. De atunci, nepoţii n-au mai știut nimic despre bunica lor.

Declarații emoționante a dat și tatăl lui Emily Hand, fetița eliberată duminică. Bărbatul a povestit pentru CNN traumele pe care fiica le-a trăit în timpul petrecut ca ostatică.

„Cea mai şocantă parte a revederii cu Emily, care m-a distrus, a fost când. Ea doar îmi şoptea. Trebuia să îmi apropii urechea de buzele ei pentru a o putea înţelege. Ea a crezut că şi eu am fost ţinut ostatic”, a declarat Thomas Hand, tatăl lui Emily.

În noaptea de 28 noiembrie, un elicopter care transporta ostaticii eliberați de Hamas a ajuns la Centrul Medical Sheba din Ramat Gan, în Israel. Ceilalți doi ostatici, de naționalitate thailandeză, au fost primiți cu aplauze. Ministrul de Externe din Thailanda i-a îmbrățișat pe conaționalii săi.

O oră mai târziu, Israelul a eliberat alți 30 de deținuți palestinieni. Între timp, palestinienii au profitat de armistiţiu şi au încercat ore întregi să îşi recupereze mai multe bunuri pe care le-au pierdut în urma războiului. Au căutat printre dărâmături, acolo unde erau casele lor.

Citeste si:
Qatarul confirmă prelungirea armistițiului între Israel și Hamas cu...
Qatarul confirmă prelungirea...

Șeful agenției de informații Mossad din Israel, David Barnea, și directorul CIA, William Burns, se află în Qatar pentru discuții privind prelungirea armistițiului Israel - Hamas și eliberarea mai multor ostatici. Oficiali din Egipt, care a ajutat la medierea acordului de armistițiu, s-au alăturat discuțiilor. Hamas acuză Israelul că a încălcat armistiţiul şi a precizat că îl va respecta în continuare dacă inamicul face acelaşi lucru.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Noiembrie 2023 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.