Israelul a primit o listă cu numele ostaticilor reținuți de gruparea Hamas care urmează să fie eliberați duminică din Fâșia Gaza, în a treia zi de armistițiu, a anunțat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Armistițiu Israel - Hamas, ziua trei. Sunt așteptate noi eliberări de ostatici azi

„Oficiali în domeniul securităţii verifică lista”, a spus duminică biroul lui Netanyahu într-o postare pe reţeaua X (fostă Twitter).

„În numele coordonatorului Israelului pentru ostatici şi persoane dispărute, generalul în retragere Gal Hirsch, informaţia a fost transmisă familiilor ostaticilor; cerem ca mass-media să de dovadă de precauţie”, a mai spus biroul.

„Informaţii suplimentare vor fi oferite dacă va fi necesar şi vă cerem să nu răspândiţi zvonuri şi informaţii neoficiale”, a mai spus biroul lui Netanyahu, care nu a precizat câţi ostatici vor fi eliberaţi duminică.

Sâmbătă, în a doua zi de armistițiu temporar dintre Israel și Hamas, au fost eliberați 17 ostatici ținuți în Gaza de gruparea islamistă, dintre care 13 israelieni și 4 cetățeni thailandezi. În schimbul lor, forțele israeliene au eliberat 39 de prizonieri ținuți în închisorile lor.

Centrul medical Sheba din Ramat Gan a anunțat că 12 dintre cei 13 israelieni capturați și eliberați sâmbătă de Hamas și-au petrecut noaptea la unitatea medicală și că niciunul dintre ei nu a avut nevoie de îngrijiri medicale urgente.

„După o noapte foarte lungă de așteptare, în jurul orei 3:30 (aceeași oră în România – n.r.), 12 ostatici au fost transferați aici și mă bucur să vă informez că, deși zilele de captivitate sunt evidente asupra lor, niciunul dintre ei nu are nevoie de o intervenție urgentă și imediată. Vom continua să îi susținem fizic și psihic”, a declarat șeful spitalului de copii, profesorul Itai Pessach.

Cea de-a 13-a persoană eliberată sâmbătă seară este spitalizată la Centrul medical Soroka din Beersheba. Maya Regev a avut nevoie de un tratament medical urgent, iar reprezentanții spitalului au descris starea ei ca fiind moderată, completând că viața nu îi este pusă în pericol.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Israelul acuză că Hamas ar fi încălcat acordul

Kibbuțul Be’eri, de unde au fost răpiți 12 din cei 13 ostatici israelieni eliberați sâmbătă, a acuzat Hamas că a încălcat termenii înțelegerii pentru că a eliberat o fată de 13 ani, Hila Rotem, fără mama ei, Raya.

„Hila se întoarce acasă fără mama ei, Raya, care rămâne în captivitate. Hamas a încălcat în mod grosolan acordul și a separat mama și fiica. (…) Trei copii din două familii din kibbuț au fost rupți de singurul lor părinte rămas”, se precizează într-o declarație transmisă de kibbuț și citată de site-ul israelian de știri Walla.

Alți doi copii, Noam Or, în vârstă de 17 ani, și sora sa de 13 ani, Alma, au fost eliberați sâmbătă fără tatăl lor.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Noiembrie 2023 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.