Ucraina primește avioane de luptă F-16 din Olanda și Danemarca. Președintele țării, Volodimir Zelenski, a ținut să viziteze duminică ambele țări pentru a le mulțumi oficialilor. Armata ucraineană ar putea primi șase avioane chiar înainte de Anul Nou, a transmis premierul Danemarcei. Între timp, atacurile de pe front continuă.

Olanda și Danemarca trimit Ucrainei avioane de luptă F-16

Prima oprire a liderului de la Kiev a fost în Olanda, unde a fost primit de premierul Mark Rutte. Călătoria sa vine la câteva zile după ce Statele Unite au aprobat posibila livrare a avioanelor de luptă F-16 de către olandezi și danezi.

„De fiecare dată când forţele de apărare ale Ucrainei au trecut la folosirea unor altor tipuri de arme, HIMARS, Harpoon, Leopard, Patriot, am simţit că războiul va ajunge la final cu victoria ucrainenilor liberi”, a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Ulterior, președintele ucrainean a ajuns în Danemarca. Primul popas a fost tot la o bază militară unde s-a urcat într-un F-16 cu prim-ministrul țării, Mette Frederiksen. În curând, Danemarca va trimite Ucrainei 19 aparate de zbor.

„Antrenamentele vor începe în curând şi sperăm că, în jurul Anului Nou, primul lot de şase avioane va pleca din Danemarca spre Ucraina”, a declarat Mette Frederiksen, premierul Danemarcei.

Instruirea va avea loc în Danemarca şi România

Anunţul că armata ucraineană va putea primi 42 de avioane a venit la puţin timp după ce Zelenski a văzut câteva modele la o bază militară din Eindhoven. „Avioanele F-16 vor oferi, fără niciun dubiu, o nouă energie, siguranţă şi motivaţie luptătorilor şi civililor”, a declarat Volodimir Zelenski.

Ce știm până acum despre această decizie istorică?

După luni în care Ucraina a insistat și a presat Occidentul pentru a livra avione de luptă, Danemarca și Olanda au anunțat oficial că au primit acordul din partea SUA pentru a livra avioane F-16 Ucrainei.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Este greu de crezut că avioanele F-16 vor avea un impact major asupra războiului din Ucraina. Pregătirea piloților a început, însă procesul e unul complicat. E nevoie de cel puțin 6 luni pentru operațiuni simple de zbor și peste 1 an și jumătate pentru operațiuni de luptă. În cazul în care avioanele F-16 nu vor fi folosite la capacitatea lor maximă de către ucraineni, transferul lor riscă să fie în zadar.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 August 2023 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.