Joe Biden a cerut Congresului să voteze un nou pachet de asistență de 13 miliarde de dolari pentru cheltuielile militare și alte 7,3 miliarde de dolari pentru asistență economică, umanitară și de securitate pentru Ucraina. Solicitarea viner în contextul în care sprijinul public al americanilor pentru război din Ucraina a scăzut. Cererea președintelui SUA ar putea declanșa o bătălie cu republicanii.

Alte 20 miliarde de dolari pentru Ucraina. Joe Biden a cerut Congresului un nou pachet de asistenţa militară şi economică

Solicitarea lui Joe Biden care include 20 de miliarde de dolari ar putea declanșa o bătălie cu republicanii în Congres. Unii dintre republicani sunt sceptici în a trimite mai mulți bani Ucrainei.

Pe măsură ce contraofensiva Ucrainei continuă, dar perspectivele pentru o încheiere rapidă a războiului par tot mai slabe, dacă finanțarea va fi aprobată de Congres va reprezenta o dovadă că sprijinul SUA pentru Ucraina poate fi susținut în continuare. În vreme ce democrații controlează Senatul, republicanii au majoritatea în Camera Reprezentanților.

Solicitatea de fonduri este inclusă într-un proiect legislativ mai amplu ale cărui costuri totale se ridică la aproximativ 40 de miliarde de dolari. Pachetul include și o cerere de 12 miliarde de dolari sub formă de asistență în caz de dezastre, o strategie a democraților ca solicitarea să fie mai greu de respins de către republicanii sceptici.

Alte 3,3 miliarde de dolari sunt destinare finanţării de infrastructură în țările afectate de invazia rusă, o încercare de a evita ca aceste state să se împrumte de la chinezi.

„Pe măsură ce impactul declanşat de războiului Rusiei se răsfrânge pe tot globul, Statele Unite se angajează să mențină o opoziție globală puternică față de războiul ilegal al Rusiei”, a transmis directoarea Oficiului pentru Buget al Casei Albe, Shalanda Young, într-o scrisoare adresată președintelui Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, în care a prezentat cererea.

Liderul de la Casa Albă a promis că va ajuta Ucraina din punct de vedere militar și economic „atâta timp cât va fi nevoie”, dar republicanii sunt din ce în ce mai sceptici și pun la îndoială angajamentul SUA față de război.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a lăudat într-un comunicat „sprijinul puternic bipartizan din Senat” pentru „sprijinirea partenerilor noștri din Ucraina”, pe lângă mai multe chestiuni interne ale SUA.

Această cerere din partea administraţiei Biden „ar trebui să trimită un semnal clar lui Vladimir Putin, guvernului chinez şi altora cu privire la hotărârea Statelor Unite atunci când vine vorba de apărarea democraţiei în întreaga lume”, a completat el. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a precizat că o parte din aceste fonduri trebuie să permită deblocarea programelor de asistenţă ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ale Băncii Mondiale.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 August 2023 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.