Alegerile prezidențiale din Turcia au luat sfârșit, însă nu și numărarea voturilor. În proporție de 95,1% dintre buletinele de vot au fost numărate până la această oră. În momentul de față, lucrurile încă sunt neclare, deoarece cei doi rivali au o diferență de doar câteva procente.

Alegeri în Turcia. Care sunt voturile diasporei

Duminică, în Turcia s-au desfășurat alegerile prezidențiale. Până la această oră s-au centralizat 95,1% dintre buletinele de vot, iar tabloul rezultatelor este destul de incert. Erdogan a acumulat un rezultat de 49,5%, în timp ce contracandidatul său, Kilicdaroglu a adunat un scor de 44,8%. Niciunul nu a trecut de pragul de 50%. Între cei doi există o diferență de doar câteva procente. Însă situația poate fi răsturnată de voturile care însă nu au fost numărate.

"Rezultatele provizorii arată că Erdogan nu a reușit să obțină votul de încredere pe care îl aștepta din partea publicului. Dorinţa de schimbare din partea publicului este de peste 50% și asta reflectă realitatea, care este că Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a pierdut voturi", a transmis Kemal Kilicidarolu.

Potrivit unei postări din ultimele ore ale lui Kemal Kilicdaroglu, acesta spune că Rusia ar fi de vină și s-ar fi implicat în alegerile din Turcia. Acesta le-a transmis rușilor să își ia mâna de pe statul turc dacă își doresc ca prietenia dintre cele două țări să se continue.

Voturile din diaspora. Cum au votat turcii din România

Voturile din diaspora au fost numărate în proporție de 84%. Acestea ar putea răsturna situația și ar putea juca în favoarea unuia dintre cei doi candidați. Potrivit informațiilor de până acum, acestea ar fi în marea amjoritate în favoarea preşedintelui Erdogan. Potrivit analistul Răzvan Pantelimon, Erdogan ar fi obţinut 55% dintre voturile turcilor din diaspora, iar contra candidatul său, Kilicdaroglu, ar fi obținut în jur de 41%. Până la miezul nopții, voturile din România erau 57,93% (1.187) în favoarea lui Erdogan şi 37,82% (775) pentru Kilicdaroglu.

Președintele Recep Tayyip Erdogan se pare că are succes în primul tur al alegerilor din Turcia. Însă pentru prima dată în 20 de ani de când acesta conduce țara, va fi nevoit să participe la un al doilea tur de scrutin, care va avea loc în data de 28 mai, împotriva rivalului său social-democrat, Kemal Kiliçdaroglu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Mai 2023 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.