Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că Rusia ar pregăti o lovitură de stat la Chișinău. Aceasta acuză Rusia că ar avea militari camuflaţi în civili care ar fi gata de lovitură. De asemenea, oficialul de la Chișinău afirmă că agenţii ruşi au au fost intruiți pentru a lua ostatici și pentru a desfășura atacuri asupra unor instituţii publice.

Maia Sandu susține că Rusia pregătește o lovitură de stat

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Vladimir Putin ar fi creat un plan prin care intenționează să desfășoare o lovitură de stat la Chișinău. Oficialul moldovean spune că mai mulși militari ar fi deghizați în civili pentru a se infiltra mai ușor printre oameni și pentru a efectua lovitura de stat.

Acest lucru ar presupune unele acțiuni violente, luare de ostatici, atacuri asupra unor instituții publice din țară. Toate acestea ar fi mascate sub imaginea unui protest al opoziției, scopul căruia este schimbarea puterii din Moldova.

"Vorbim de diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici. Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numite opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii la Chişinău.", a declarat Maia Sandu.

Rusia vrea să folosească Moldova contra războiului din Ucraina

Liderul de la Chișinău afirmă că documentele care au fost transmise de partenerii ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor acțiuni. Totodată, în plan se vorbește și despre folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile violente care ar putea avea loc. De exemplu, în materiale se regăsesc instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru.

„Vă asigur că instituţiile statului la prevenirea acestor provocări şi ţin situaţia sub control. În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formaţiunea Şor şi toate derivatele ei, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.”, a mai menționat șeful statului.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

După cum a menționat Maia Sandu, această lovitură de stat ar avea drept scop răsturnarea ordinii constituţionale, schimbarea puterii de la Chişinău în așa mod încât Rusia să poată folosi Moldova pentru a opri procesul de integrare europeană, dar şi pentru ca Moldova să să fie folosită de Rusia în războiul său contra Ucrainei.

„Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS şi Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării", a declarat Maia Sandu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.