Un nou cutremur a avut loc în Turcia, la ora locală 13.23. Seismul a avut o magnitudine de 7,5, fiind resimțit în multe orașe ale țării. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, la 59 km NNE de Kahramanmaraș și la 6 km SSE de Elbistan. Seismul a fost însoțit și de o replică la fel de puternică la ora 13:25. Un al treilea cutremur cu magnitudinea de 5,7 a fost înregistrat la o adâncime de 60 km la 61 km SV de Malatya și la 15 km V de Doğanșehir, la puțin timp de la primele două, iar o a patra replică a avut magnitudinea 5,8 și s-a produs la ora locală 13:51 la o adâncime de 8 km la 139 km NV de Șanlıurfa și 17 km VSV de Malatya.

Cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani din Turcia. Mii de persoane au decedat

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit, luni dimineață, sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep. Acesta este cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani. Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a anunțat că seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

La scurt timp, a urmat un alt cutremur cu magnitudinea 6,7, care s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri. Cutremurele au fost resimțite în toată zona de sud-est a Turciei. Din păcate, cutremurul a afectat și țările din apropiere precum Cipru, Turcia, Iordania, Liban, Siria și Irak.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a postat un mesaj pe contul său de Twitter în care și-a exprimat susținerea și încrederea către poporul său.

„Sperăm că vom trece împreună peste acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”.

Zeci de morți și răniți în Turcia și Siria

Potrivit ultimului bilanț transmis de autoritățile turce, în jur de 1.900 de persoane din Turcia și Siria și-au pierdut viața în urma cutremurului. iar circa 7.000 de persoane au fost rănite. Autoritățile de la Ankara susțin că în jur de 3.000 de clădiri s-au prăbușit în urma seismului.

Salvatorii intervin încă de la primele ore ale dimineții pentru a salva viețile oamenilor care au rămas prinși între ruine. Oamenii sunt panicați de cele întâmplate și spun că este un eveniment tragic pentru întreaga populație turcă.

United States Geological Survey (USGS) susține că bilanțul victimelor în urma cutremurului puternic care a zguduit sudul Turciei, luni dimineața, ar putea ajunge la 10.000 de persoane. Potrivit estimărilor făcute de USGS, există 47% șanse ca numărul victimelor să ajungă între 1.000 și 10.000 de persoane, 27% șanse să ajungă între 100 și 1.000 și 20% șanse să ajungă între 10.000 și 100.000.

Citeste si:
Numărul deceselor în urma cutremurului din Turcia și Siria trece de...
Numărul deceselor în urma...

Castelul Gaziantep s-a prăbușit în urma cutremurului

Castelul Gaziantep, obiectiv care făcea parte din patrimoniul UNESCO, s-a transformat într-un morman de ruine după cutremurul care a avut loc luni dimineață.

„Unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep din districtul central Șahinbey au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe șosea. Balustradele de fier din jurul castelului au fost împrăștiate pe trotuarele din jur. Zidul de sprijin de lângă castel s-a prăbușit, de asemenea,. În unele bastioane, au fost observate fisuri mari”, a transmis agenția turcă de știri de stat Anadolu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Februarie 2023 - 05 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.