Ucraina va primi asistenţa militară necesară pentru a respinge invazia militară rusă, a spus vineri seară preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden. Declarațiile sale vin pe fondul conflictelor cu Germania privind furnizarea de tancuri.

Joe Biden asigură că Ucraina va primi asistență

„Ucraina va primi toată asistenţa de care are nevoie", a afirmat preşedintele Biden, potrivit postului de televiziune CNN, unde a răspuns la o întrebare privind intenția Poloniei de a oferi armatei din Ucraina tancuri de fabricație germană.

Reprezentanții statelor occidentale nu au ajuns la un acord, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfășurată la Baza militară germană Ramstein, în privința furnizării de tancuri ultramoderne țării atacate de Rusia.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat că Guvernul de la Berlin analizează posibilitatea de a livra tancuri Leopard Ucrainei, însă, pentru moment cel puțin, nu a luat nicio hotărâre în acest sens. Astfel se confirmă persistența disensiunilor între Germania și Statele Unite.

„Referitor la furnizarea de tancuri Leopard, nu există o opinie unanimă”, a declarat Boris Pistorius. Oficialul a a negat că Berlinul blochează „unitatea” coaliţiei care este favorabilă furnizării de armament avansat Ucrainei. El a subliniat că există atât argumente în favoarea aprovizionării Ucrainei cu tancuri, cât şi împotriva unei astfel de acţiuni.

„Există motive bune pentru livrarea de tancuri şi motive bune împotriva livrării. Şi, ţinând cont de situaţia generală a unui război care durează deja de aproape un an, toate argumentele pro şi contra trebuie analizate foarte atent, iar această evaluare este împărtăşită explicit de mulţi aliaţi", a afirmat Pistorius.

„Putin încearcă să rescrie granițele Europei cu forța”

Berlinul cere o soluție coordonată, iar unii oficiali germani au semnalat că nu vor fi furnizate tancuri Leopard dacă SUA nu oferă Ucrainei tancuri M1 Abrams. Pentagonul a transmis că nu va livra Ucrainei vehicule militare de acest tip.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

„Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord”, a afirmat marţi cancelarul Olaf Scholz.

Pe fondul disputelor, senatorii americani Lindsey Graham, Richard Blumenthal şi Sheldon Whitehouse s-au întâlnit vineri, în Ucraina, cu șeful de stat Volodimir Zelenski. Aceștia au cerut Statelor Unite şi Germaniei să trimită tancuri ultramoderne.

„Noi trei, un politician republican şi doi politicieni democraţi, împărtăşim acelaşi obiectiv - ajutarea Ucrainei să alunge trupele ruse de pe teritoriul său. Pentru a atinge acest obiectiv, armata ucraineană are nevoie de tancuri. Ne-am săturat de circul referitor la cine şi când va trimite tancuri. Putin încearcă să rescrie graniţele Europei cu forţa, este în pericol ordinea mondială", a afirmat Lindsey Graham.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.