Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică seară, că forțele sale armate resping atacurile constante asupra orașului Bahmut din Donbas (estul Ucrainei) și își mențin poziția în apropiere de orașul Soledar, din aceeași regiune, în „condiții foarte dificile”.

Volodimir Zelenski a transmis că forțele ucrainene rămân pe poziții în două orașe-cheie din sudul Ucrainei

„Bahmut rezistă în pofida a orice. Şi chiar dacă cea mai mare parte a oraşului a fost distrusă de loviturile ruseşti, soldaţii noştri resping încercările constante ale ruşilor de a avansa”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

„Soledar rezistă, chiar dacă distrugerile sunt aici şi mai mari, iar situaţia este foarte dificilă”, a completat șeful de stat.

În discursul său, oficialul ucrainean a indicat că generalul Oleksandr Sîrski - comandantul Grupului de Forţe Est - a efectuat în ultimele ore o vizită în cele mai dificile zone din prima linie a frontului, direcţiile Bahmut şi Soledar, unde a organizat paşii necesari pentru întărirea apărării ucrainene, în special, transferul de unităţi suplimentare şi intensificarea focului asupra ocupanţilor, transmite agenţia de presă Ukrinform.

Cu ocazia deplasării la Bahmut şi Soledar, generalul Sîrski a decorat o serie de militari pentru curaj şi rezistenţă.

Armata rusă încearcă de mai multe luni să ocupe Bahmut, însă fără succes. Pentru a-și justifica eșecurile, fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că minele din jurul Bahmut și Soledar ar dispune de „structuri defensive unice și istorice sub forma unei rețele de orașe subterane”.

Specialiști de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) sunt de părere că aceste afirmații sunt eronate și sunt destinate să justifice ritmul lent al înaintării mercenarilor Wagner în direcția Bahmut, cât și de a marca importanța stabilirii controlului rusesc asupra acestui teritoriu.

Tot duminică, agențiile de presă ucrainene au transmis, citând surse militare, că în zona Bahmut are loc o rotație a trupelor de ocupație, unitățile Wagner fiind înlocuite prin formațiuni ale armatei ruse regulate. În același timp, mercenarii sunt relocați în Soledar pentru reaprovizionare și completare.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Cât despre luptele care în implică pe mercenarii lui Prigojin în zona respectivă, presa internațională a scris că liderul lor ar avea propriile interese în minele de sare și de calcar, conform Kanal 24.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.