Republica Moldova a suspendat temporar şase canale de televiziune, au transmis autorităţile de la Chişinău. Unele dintre posturile TV difuzau informații în limba română, iar altele în limba rusă.

Șase posturi TV pro-ruse au fost interzise în Republica Moldova

Motivul deciziei a fost difuzarea de „informaţii incorecte” despre ceea ce se petrece în țară și adevărul despre războiul declanșat de Rusia asupra Ucrainei. Posturile TV își pierd licența pentru că au transmis informaţii incorecte în momentul în care au acoperit evenimentele din Moldova şi războiul din Ucraina, a anunţat Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE). Posturile Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 şi Orhei TV au fost interzise spre difuzare în Moldova.

Canalele au legătură cu politicianul şi omul de afaceri Ilan Şor, care a părăsit țara în 2019 după alegerea preşedintei Maia Sandu. Şor se află în exil în Israel și nu vrea să se întoarcă în țară de frica de a fi tras la săspundere pentru faptele sale ilegale. Dintre toate cele 6 posturi TV, Şor deţine trei dintre ele, iar alte două aparţin unor apropiaţi ai săi, în timp ce al şaselea îi este simpatizant.

Interdicţia intră în vigoare de luni, 19 decembrie, si va fi valabilă pe toată perioada stării de urgenţă pe care Moldova a declarat-o după ce Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie.

Potrivit CSE, „decizia a fost luată în scopul protejării spaţiului informaţional naţional şi prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informaţiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice şi juridice supuse sancţiunilor internaţionale”.

Ce spune Maia Sandu despre această decizie

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a făcut, de asemenea, referire la „multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancţiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naţionale, dar şi a războiului din Ucraina”.

TV6, unul dintre posturile TV deţinute de Şor, a declarat că motivele comisiei sunt nefondate şi false, menționând că această decizie este un atac la libertatea exprimării.

„Facem apel la comunitatea internaţională, la corpul diplomatic acreditat în RM să dea o apreciere corectă a acestor fărădelegi în conformitate cu standardele aplicate la nivel internaţional în vederea stopării acestor grave derapaje fără precedent în istoria RM”, se spune într-un mesaj postat de postul TV6 pe pagina sa de Facebook.

Preşedinta Maia Sandu a venit și ea cu o reacție asupra deciziei CSE şi a menționat că are încredere pe constatările Consiliului Audiovizualului.

„Păstrarea păcii şi stabilităţii în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spaţiului informaţional naţional este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancţiunilor internaţionale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului şi viaţa liniştită a cetăţenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiţie”, a explicat Maia Sandu, citată de agora.md.

De asemenea, premierul Natalia Gavriliţa a declarat că este de acord cu decizia CSE.

„Aceste instituţii media au încălcat grav şi în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendenţios şi manipulatoriu evenimentele din ţara noastră, dar şi cele legate de războiul din Ucraina”, a declarat Natalia Gavriliţa. „La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în Republica Moldova nu a contenit, ba mai mult - aceasta s-a intensificat. În situaţia în care împotriva ţării noastre se desfăşoară nu doar un război energetic, dar şi unul informaţional, avem responsabilitatea şi chiar obligaţia de a ne proteja cetăţenii şi ţara”, a explicat şefa guvernului de la Chişinău.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Decembrie 2022 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.