Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot. Oficialul a acuzat Alianța Nord-Atlantică de faptul că este o „entitate criminală” pentru că oferă armament „regimurilor extremiste”.

Oficialul rus Dmitri Medvedev avertizează NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme Patriot

„Dacă, aşa cum a sugerat secretarul general NATO Jens Stoltenberg, NATO le va oferi fanaticilor ucraineni sisteme Patriot şi personal, vor deveni imediat o ţintă legitimă a forţelor noastre armate”, a scris, marți, pe Telegram, Dmitri Medvedev, preşedintele Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională de la Moscova.

Nu se știe la cine se referă oficialul rus că va deveni țintă, la sistemele Patriot, la forțele ucrainene ori la personalul NATO, au comentat jurnaliștii Reuters.

„Lumea civilizată nu are nevoie de această origanizaţie. Trebuie să prezinte scuze omenirii şi să fie dizolvată la entitate criminală”, a acuzat Medvedev, într-o postare anterioară.

Ucrainenii cer și generatoare de electricitate

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut, marți, la reuniunea NATO de la București, generatoare de electricitate și sisteme antibalistice Patriot, scrie Le Monde. Nu este clar, însă, dacă Alianța va da curs solicitării.

„Ultima dată am spus trei cuvinte: arme, arme,arme. De data aceasta, spun: mai repede, mai repede și mai repede”, a transmis Kuleba, cu puțin timp înainte de o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cele mai mari nevoi ale Ucrainei, acum

Generatoare și rachete de apărare aeriană Patriot reprezintă cele mai mari nevoi ale Ucrainei, acum, a transmis oficialul ucrainean. Miniștrii de Externe din statele NATO au condamnat „atacurile persistente și nechibzuite” ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile din țara vecină și au anunțat noi angajamente pentru Kiev.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Marți, Germania a transmis că va furniza „mai mult de 350 de generatoare” Ucrainei. Olaf Scholz a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și „l-a asigurat de sprijin suplimentar pe termen scurt”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german într-un comunicat.

Totodată, Uniunea Europeană a cerut activarea mecanismului de protecție civilă pentru a livra Ucrainei aproape 500 de generatoare de electricitate, cât și 2.000 de corturi adaptate condițiilor de iarnă, rezultat al cooperării dintre 17 state membre.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Noiembrie 2022 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.