Preşedintele rus Vladimir Putin a absentat de la summitul G20, care își va deschide lucrările marți în Bali, Indonezia, cel mai probabil pentru a nu repeta experiența din urmă cu opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, a mers la reuniunea G20 din Brisbane, Australia, unde a fost vizat de critici, întrunirea sfârșind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului, a notat luni într-un comentariu France Presse.

Absența lui Vladimir Putin la summitul G20 este simbol al „impasului” în Ucraina

„La un summit, trebuie să ai întâlniri şi să te fotografiezi. Or, cu cine avea să vorbească şi să se fotografieze?", întreabă retoric politologul rus Aleksei Malaşenko, „deloc surprins" de această decizie.

Alegând să nu plece în Indonezia, preşedintele rus se cruţă de umilirea unei primiri glaciale, dar riscă să-şi izoleze şi mai mult ţara, deja vizată de sancţiuni occidentale severe, notează agenţia de presă citată.

Căci, cu sau fără Putin în Bali, ofensiva rusă în Ucraina va domina agenda G20: conflictul, virulent criticat de ţările occidentale, a provocat sau agravat într-adevăr numeroase crize mondiale, în special economică şi climatică.

Retail jobs

„Aceasta va fi principalul subiect abordat", subliniază Fiodor Lukianov, politolog apropiat cercurilor puterii de la Moscova. Dar „ce putea să fi spus (Putin)? Poziţia sa este cunoscută, ea nu s-a schimbat, la fel şi cea a celeilalte tabere", a declarat el pentru AFP. "Ce rost avea să meargă?", adaugă Lukianov.

Kremlinul a justificat această absenţă prin motive de "agendă" care l-au reţinut pe Vladimir Putin în Rusia, fără însă să precizeze ce fel de angajament l-ar fi împiedicat să ia parte la unul din cele mai importante summituri mondiale.

Putin nu se va adresa summitului nici măcar prin videoconferinţă, potrivit Kremlinului, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară nu este încă membră G20, are programate două alocuţiuni, dar prin videoconferinţă.

Citeste si:
Macron a anunțat că va avea un „contact direct” cu Putin....
Macron a anunțat că va avea...

Moscova va trimite totuşi o delegaţie la Bali, ce va fi condusă de ministrul său de externe Serghei Lavrov care - în iulie - părăsise intempestiv o reuniune a şefilor diplomaţiilor din G20, după un val de critici din partea mai multor omologi ai săi.

Absenţa lui Putin reflectă însă „sentimentul de impas" care domneşte printre actorii conflictului în Ucraina, „începând cu liderii ruşi", apreciază Konstantin Kalacev, un politolog rus independent. De fapt, la aproape nouă luni de la începutul ofensivei ruse, niciun fel de negocieri nu au loc între Kiev şi Moscova.

În orice caz, acesta pare un moment deosebit de prost pentru ca Rusia să înceapă negocieri, având în vedere că ea acumulează eşecuri militare în pofida mobilizării a sute de mii de rezervişti în această toamnă, comentează agenţia franceză de presă.

Citeste si:
Papa Francisc: „Liderii Ucrainei trebuie să privească în...
Papa Francisc: „Liderii...

Încolţită de o contraofensivă ucraineană, armata rusă a anunţat săptămâna trecută că se retrage din oraşul Herson (sud), singura capitală regională pe care o cucerise de la începutul asaltului său în februarie.

În septembrie, ea se retrăsese deja într-un mod haotic din regiunea Harkov (nord-est). Ostracizat de ţările occidentale, Putin privilegiază mai degrabă legăturile cu cei care au relaţii istorice cu Rusia sau care împărtăşesc respingerea sa faţă de SUA decât discuţii în cadrul organismelor internaţionale, unde Moscova este din ce în ce mai izolată.

„În mintea lui Putin, refuzul de a merge la G20 nu înseamnă că aceasta va împiedica Rusia să dezvolte relaţii cu ţările neutre", subliniază Tatiana Stanovaia, care conduce centrul de analiză 'R.Politik'.

Citeste si:
Ucraina și-a închis temporar granița cu România din cauza...
Ucraina și-a închis temporar...

„Putin a fost foarte activ în ultimele luni, el încearcă să construiască o lume antiamericană, o coaliţie antioccidentală", adaugă ea.

Dar vor da aceste eforturi rezultate, în timp ce până şi aliaţii tradiţionali ai Moscovei sunt îngrijoraţi de ofensiva ei din Ucraina şi de consecinţele acesteia asupra economiei şi securităţii alimentare mondiale?

Liderii Chinei şi Indiei, două ţări care au relaţii strânse cu Rusia, l-au mustrat în public pe Putin, notează AFP, citat de Agerpres. Preşedintele rus însuşi a recunoscut în cadrul unui summit în Kazahstan la jumătatea lunii octombrie că ţările din fostul spaţiu sovietic sunt "îngrijorate" după atacul împotriva Ucrainei.

În consecinţă, absenţa lui Putin la G20 arată că Moscova "nu mai participă pe deplin la procesele aflate în atenţia principalilor lideri internaţionali", consideră politologul Konstantin Kalacev. În afară de conflictul din Ucraina, Rusia este "deconectată" de la discuţiile privind alte teme majore din actualitatea internaţională, mai spune el.

Citeste si:
Ucraina: Washingtonul denunță „crime de război sistemice”. Au fost...
Ucraina: Washingtonul denunță...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.