Fostul preşedinte de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva, a câștigat un nou mandat în cursa alegerilor prezidenţiale din Brazilia. Liderul Lula Da Silva l-a detronat pe fostul președinte de extremă dreapta, Jair Bolsonaro.

Lula da Silva a devenit din nou președintele Braziliei în urma alegerilor

Lula a acumulat 50,9% în urma alegerilor, însemnând un total de 60.345.999 de voturi, față de 49,1% de voturi obținute de contracandidatul său, actualul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, după ce au fost numărate 99,1% dintre voturi. Victoria președintelui Lula reprezintă o revenire spectaculoasă a omului politic la cârma țării la vârsta sa de 77 de ani.

După dictatura militară din perioada 1964-1985, acesta este cel mai strâns scor dintre doi candidați la funcţia de preşedinte de la reinstaurarea democraţiei în Brazilia. Președintele Jair Bolsonaro este primul preşedinte care candidează pentru un al doilea mandat şi care nu este reales de populație după 1985.

Bătălia a fost mult mai strânsă decât s-a presupus anterior, care deja subestimau rezultatul lui Jair Bolsonaro înainte de primul tur. La sfârşitul primelor sale două mandate (2003-2010), Lula da Silva s-a bucurat de o popularitate vastă, după care a căzut în dizgraţie, ajungând până la închisoare în urma unor condamnări pentru corupţie, ca până la final să fie anulate pentru viciu de formă.

După ce Lula a revenit în funcția de președinte al Braziliei, oficialul se va ciocni de un parlament care are o compoziție care mai mult trage spre dreapta şi astfel va trebui să creeze alianţe pentru a guverna.

De asemenea, duminică au fost aleşi 12 guvernatori ai statelor braziliene, printre care se numără bolsonaristul Tarcisio de Freitas în statul Sao Paulo, cel mai populat şi mai bogat din Brazilia.

Citeste si:
O femeie a născut în timpul unui concert Metallica, pe piesa ”Enter...
O femeie a născut în timpul...

Luiz Inacio Lula da Silva a mai ocupat funcția de președinte al Braziliei în perioada 1 ianuarie 2003 și 1 ianuarie 2011.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.