Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Crucea Roșie că nu întreprinde acțiuni pentru a proteja drepturile prizonierilor de război. Oficialul a solicitat organizației să lanseze de urgență o misiune în estul Ucrainei, la centrul de detenție Olenivka din regiunea Donețk. În luna iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost omorâți în urma atacurilor cu rachete asupra lagărului. De asemenea, șeful cancelariei prezidențiale al lui Zelenski a oferit un ultimatum Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Zelenski, acuzații pentru Crucea Roșie legate de prizonierii de război

Zeci de ucraineni au decedat în lagărul Olenivka în urma unei explozii din luna iulie, mulți dintre aceștia fiind apărători de la Azovstal. Autoritățile de la Kiev au acuzat Rusia pentru că au aranjat explozia pentru a ascunde faptul că forțele armate ruse au sechestrat și au ucis prizonieri. Zelenski acuză și Crucea Roșie pentru că nu își îndeplinesc obligațiunile. Liderul ucrainean este indignat de faptul că organizația nu protejează drepturile prizonierilor.

"Cred că Comitetul Internațional al Crucii Roșii nu este un club cu privilegii în care să fie plătiți și să se bucure de viață. Crucea Roșie are obligații, în primul rând de natură morală. Crucea Roșie trebuie să-și îndeplinească mandatul. Există Olenivka (centru de detenție din regiunea Donețk, n.r.). În fapt, un lagăr de concentrare în care sunt ținuți prizonierii noștri. Accesul acolo este necesar, așa cum a fost stipulat. Crucea Roșie poate face acest lucru", a declarat Volodimir Zelenski.

Șeful statului ucrainean a mai menționat că ar putea fi organizată o misiune la fel ca cea a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru centrala nucleară Zaporojie care a fost controlată desoldații ruși în august.

"Crucea Roșie poate face ca acest lucru să se întâmple. Dar trebuie să încerci să se întâmple."

Șeful cancelariei prezidențiale, Andriy Yermak, a stabilit un ultimatul de trei zile organizației Crucea Roșie pentru a vizita închisoarea Olenivka din Doneţk.

"Nu putem pierde mai mult timp. Sunt în joc vieți umane", a scris el pe Twitter.

Crucea Roșie nu a primit acces la închisoarea Olenivka

În luna septembrie, Crucea Roșie a încercat să obțină aprobarea de a intra în tabără, însă acesta i-a fost refuzat de către autoritățile ruse. Închisoarea Olenivka este controlată de autoritățile susținute de Rusia din Donețk din anul 2014. Andriy Yermak a menționat că încercat să ridice problema misiunii în timpul unei videoconferințe cu oficiali ai CICR și cu alte organizații internaționale. Acum, oficialul a stabilit un ultimatul până luni.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

"Ucraina... va contribui la această misiune în toate modurile posibile", a afirmat el pe canalul de Telegram.

Yermak a spus că nu înțelege de ce până acum nu a fost organizată o misiune de inspectare la Olenivka. În luna septembrie, directorul general al Crucii Roșii, Robert Mardini, a declarat că se află în discuții cu autoritățile de la Moscova pentru a primi accesul la Olenivka, însă până la urmă accesul le-a fost refuzat.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.