Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin despre îmbunătățirea relațiilor bilaterale și a repetat disponibilitatea Ankarei de a lua parte la rezolvarea pașnică a războiului din Ucraina, a informat vineri biroul șefului de stat turc. Cei doi oficiali au vorbit, de asemenea, despre evoluția invaziei, conform Direcției de Comunicații a Turciei.

Șefii de stat Erdogan și Putin discută despre oprirea războiului din Ucraina

Turcia, membru al NATO, are relaţii strânse atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia. Statul a căutat să echilibreze legăturile în timpul războiului, respingând sancţiunile occidentale asupra Moscovei, dar criticând invazia rusă şi livrând Kievului drone înarmate.

Alături de Naţiunile Unite, Turcia a intermediat acordul din iulie pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina din porturile ei de la Marea Neagră, în ceea ce rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în conflictul care durează deja de şapte luni.

Relaţiile Ankarei cu Moscova sunt complexe, cele două ţări cooperând strâns în aprovizionările cu energie, în timp ce există dispute asupra Siriei, Libiei şi Azerbaidjanului.

Turcia respinge anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene

Ministerul de Externe al Turciei a anunțat, la începutul lunii octombrie, că respinge anexarea de către Rusia a patru regiuni ale Ucrainei și a completat că hotărârea reprezintă o „încălcare gravă” a dreptului internațional.

„Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor recunoscute ale dreptului internaţional, nu poate fi acceptată. (...) Ne reiterăm sprijinul pentru soluţionarea acestui război, a cărui gravitate nu face decât să crească, pe baza unei păci juste care să fie încheiată prin negocieri”, a anunţat diplomaţia de la Ankara.

Președintele Vladimir Putin a proclamat, în data de 30 septembrie, oficial, anexarea a patru regiuni ucrainene, pomițând că Moscova va învinge în ceea ce ea numește „operațiune militară specială”, chiar dacă a suferit noi eșecuri pe câmpul de luptă.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.