Soldații ruși care vor refuza să se înroleze în armata rusă și să lupte în cazul unui război vor fi pedepsiți cu 10 ani de închisoare, potrivit celui mai nou ordin dat de președintele Vladimir Putin.

10 ani de închisoare pentru soldații ruși care dezertează

Sâmbătă, Vladimir Putin a promulgat o nouă lege ce prevede ca militarii care dezertează sau refuză să lupte în perioade de mobilizare să fie pedepsiți cu închisoarea de până la 10 ani. Acest nou ordin se aplică și în cazul actualului război cu Ucraina. De asemenea, Vladimir Putin a promulgat și legea pentru dobândirea cetăţeniei ruse în cazul persoanelor care vor să se înrolează pentru cel puţin un an în armata rusă. Această lege a fost adoptată ca măsura a recrutării tuturor mijloacelor posibile pentru războiul cu Ucraina.

Ucraina a fost prima care și-a creat de la debutul războiului, o ''legiune internaţională'' pentru combatanţii străini. După ce Putin a fpcut miercuri marele anunț despre mobilizarea parțială a aproximativ 300.000 de rezervişti, cinci deputaţi din cadrul partidului Rusia Unită au solicitat să redevină militari activi în armată.

„Am servit în armata sovietică în Polonia. Am fost comandantul echipajului unui tun autopropulsat. Am ieşit din armată cu gradul de maistru militar, acum sunt maior în rezervă. Şi trebuie să-mi fac datoria'', a declarat unul dintre aceşti deputaţi, Oleg Kolesnikov.

Proteste masive în orașele din Rusia contra ordinelor lui Putin

Totodată, în mai multe orașe din Rusia, sâmbătă, au reizbucnit proteste ale cetățenilor ruși care se opun mobilizării parțiale și a legii prin care miltarii dezertanți vor primi ani de închisoare. Protestele sunt din ce în ce mai violente, deoarece lumea este agresivă și scandează contra regimului dus de Putin și de ideile sale pentru care mii de oameni trebuie să își dea viața.

Cele mai puternice proteste s-au înregistrat în orașe precum Novosibirsk, Tomsk, Habarovsk sau Ivanovo, Moscova şi Sankt Petersburg. De asemenea, mii de persoane au fost arestate în urma interacțiunii cu oamenii legii. După anunțul de mobilizare a populației dat de Putin, mii de bărbați au încercat să părăsească țara, iar unii au cerut demisia lui Putin.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.