În Rusia predomină din ce în ce mai mult haosul. Din momentul în care Vladimir Putin a anunțat mobilizarea populației, rușii au luat-o razna și încearcă să scape cu orice preț. În urma declarațiilor liderului rus, în peste 30 de orașe din țară au izbucnit proteste violente care s-au lăsat cu arestări a mii de persoane.

Proteste violente în Rusia după anunțul de mobilizare a lui Putin

Peste 1.400 de ruși au fost arestați miercuri în orașele din Rusia după ce au protestat contra ordinului lui Putin. În peste 30 de orașe din țară au izbucnit proteste violente ale populației contra regimului de conducere și a ordinului de mobilizare. Oameni au ieșit în stradă și au strigat "nu războiului" fără a fi intimidați de forțele de ordine.

"După cum vedeți, în spatele meu sunt scene destul de dramatice și țineți cont că nu am mai văzut proteste în orașele (din Rusia) în ultimele cinci sau șase luni. Oamenii au fost foarte speriați de faptul că vor fi arestați, ceea ce, de altfel, se întâmplă acum. Anunțul privind mobilizarea a scos oamenii în stradă aici, la Moscova, la Ekaterinburg și în alte orașe din țară. Poliția îi tratează cu brutalitate, dar e extraordinar cât de curajoși sunt oamenii, să îi auzi scandând "nu războiului" și să înfrunte reacția poliției.", a transmis Diana Magnay, corespondent SKY NEWS.

Proteste violente s-au declanșat în Sankt Petersburg, Irkutsk, Ekaterinburg, Novosibirsk, Belgorod și alte zeci de orașe din Rusia. Mass-media a transmis imagini de la fața locului cum oamenii sunt arestați, puși la pământ și cărați spre autobuzele poliției. Cele mai multe arestări au fost raportate la Moscova și Sankt Petersburg.

"Trebuie să ne unim! Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai puternici. Nu putem face nimic dacă suntem doar câțiva!", „Cu riscul de ajunge în arest, oamenii au continuat să își strige nemulțumirea față de deciziile luate la Kremlin”, „De ce ne-a fost frică, n-am scăpat. Cel mai rău lucru s-a întâmplat deja.", „Nu mi-e frică! Nu mi-e frică de nimic. Cel mai valoros lucru pe care ni-l pot lua e viața copiilor noștri. Eu nu le voi da viața copilului meu”, au declarat doar câțiva dintre protestatarii ruși.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

La scurt timp de la declarația lui Putin a fost lansată și o petiție contra mobilizării, intitulată „Nu trebuie să mori pentru Putin”, care a adunat deja peste 250.000 de semnături. În țara unde domnește Putin, persoanele care își manifestă public nemulțumirea nu sunt doar amendați. Procuratura din Moscova a publicat o declarație prin care îi avertizează pe ruși că participarea la astfel de proteste îi poate costa până la 15 ani de închisoare.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2022 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.