La data de 11 septembrie, SUA comemorează 21 de ani de la atacurile teroriste asupra clădirilor gemene din New York. Această zi este o pată neagră în istoria SUA în care mii de persoane și-au pierdut viața.

SUA comemorează 21 de ani de la atentatele din 11 septembrie

În urmă cu 21 de ani, la data de 11 septembrie 2001, în SUA a avut loc cel mai sângeros atentat terorist din istoria Americii. Un grup de teroriști au deturnat patru avioane comerciale care aparțineau United Airlines şi American Airlines. Primele două avione au fost izbite de Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), un al treilea a intrat în clădirea Pentagonului (Washington) şi al patrulea s-a prăbuşit pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile teroriste s-au soldat cu moartea a 2.977 de persoane, mai multe victime decât atacul de la Pearl Harbor, din 1941, în care au murit 2.403 de persoane. Alte peste 6.000 de persoane au fost rănite în ziua de 11 septembrie. Cea mai tânără victimă a fost o fetiță de doar doi ani care a murit în avion împreună cu părinții săi.

În următorii 20 de ani de la marea tragedie, Washingtonul a operat mai multe acțiuni pentru a combate terorismul în țară și asupra oamenilor nevinovați.

Cine se face vinovat de atentatele din SUA din 11 septembrie 2001

La data de 2 august, şeful Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a fost omorât. Acesta a preluat conducerea Al-Qaida în 2011, după omorul lui Ossama Ben Laden în Pakistan. Ayman al-Zawahiri a fost considerat unul dintre șefii atentatelor de la 11 septembrie din SUA.

Egipteanul a fost unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume și era de negăsit timp de zeci de ani. Pentru prinderea lui era oferită și o recompensă de 25 de milioane de dolari.

Preşedintele Joe Biden a decis ca zilele de 9, 10 şi 11 septembrie să fie declarate Zile de Rugăciune şi Pomenire în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001.

Citeste si:
TOP 10 cele mai scumpe oraşe din lume în 2022
TOP 10 cele mai scumpe oraşe...

„Cer ca poporul Statelor Unite să onoreze victimele zilei de 11 septembrie 2001 şi pe cei dragi lor cu rugăciune, contemplare, slujbe de pomenire, privegheri la lumina lumânărilor şi alte activităţi. Invit oameni din întreaga lume să ni se alăture. Facem apel la cetăţenii naţiunii noastre să mulţumească pentru numeroasele noastre libertăţi şi binecuvântări şi îi invit pe toţi oamenii credincioşi să mi se alăture pentru a cere îndrumarea, mila şi protecţia continuă a lui Dumnezeu”, a spus președintele american.

„De 21 de ani, copii au crescut fără părinţi. Părinţi şi-au jelit copiii pierduţi. Soţii şi soţiile au fost nevoiţi să meragă mai departe fără partenerii lor alături. Familiile din toată ţara noastră au fost lăsate să marcheze zilele de naştere şi să ia decizii cu un gol imens în suflet şi un scaun gol la mesele lor. După cum ne aminteşte citatul din Virgil înscris pe Memorialul 9/11 de la Ground Zero: „Nici o zi nu te va şterge din memoria timpului”. În fiecare an, ne-am reînnoit jurământul sacru: Să nu uiţi niciodată. În aceste Zile Naţionale de Rugăciune şi Pomenire, ne adunăm nu doar pentru a onora amintirile celor pierduţi, ci şi pentru a construi un viitor demn de visele lor şi pentru a găsi lumină în întuneric şi putere în syfletele zdrobite. Adevărul măreţ şi definitoriu despre America este următorul: Nu cedăm niciodată. Nu dăm niciodată înapoi”, a mai spus Biden.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Septembrie 2022 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.