Viața în Regatul Unit va fi diferită acum, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Fiul ei, Prințul Charles, va prelua tronul Regatului Unit și va deveni Regele Charles al III-lea. Alte schimbări vor viza și monedele și timbrele, care vor avea o nouă figură. Și versurile imnului național vor fi altele.

Care sunt schimbările pe care le va cunoaşte Regatul Unit după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, după ce în cursul zilei de miercuri starea sa de sănătate s-a deteriorat vizibil. Suverana s-a stins la Castelul Balmoral din Scoția, unde se afla sub supraveghere medicală. Ultimele clipe de viață le-a petrecut în liniște, alături de familie. Fiul ei, prințul Charles, va urca acum la tron.

Ultima apariție publică a Reginei a fost în data de 6 septembrie 2022, atunci când i-a cerut noului lider al Partidului Conservator, Liz Truss, să formeze un nou Guvern. Atunci, Regina părea într-o stare de spirit bună și chiar zâmbea în fața camerelor. Reuters a prezentat câteva aspecte ale vieții de zi cu zi care vor fi diferite de acum în Regatul Unit.

Imnul Național

Versurile imnului național al Marii Britanii, care în forma sa actuală datează din secolul XVIII, se vor schimba din „God Save the Queen” în „God Save the King”. Potrivit site-ului familiei regale, imnul a fost cântat în contextul sentimentului patriotic frecvent de după victoria din anul 1945 a prințului Charles Edward Stuart împotriva armatei regelui George al II-lea în Scoția.

De obicei, doar primul vers este cântat şi acest vers este: „God save our gracious King! Long live our noble King! God save the King! Send him victorious, Happy and glorious, Long to reign over us, God save the King” - („Dumnezeu să-l salveze pe regele nostru milostiv! Trăiască nobilul nostru rege! Dumnezeu să-l salveze pe rege! Trimite-l victorios, fericit şi glorios, Să domnească îndelung peste noi, Dumnezeu salvează-l pe rege!”).

Citeste si:
Horoscop aprilie 2024: lumina ne călăuzește pașii către cele mai...
Horoscop aprilie 2024: lumina...

Monede și timbre

De acum înainte, monedele și bancnotele care vor fi bătute de acum înainte vor reprezenta capul regelui, așa cum imaginea monarhului este reprezentată pe banii britanici. Vechile monede și bancnote vor rămâne în circulație până când vor fi înlocuite treptat, în timp.

Dat fiind că monarhia a fost restaurată după ce Anglia a fost timp de 10 ani republică, în vremea lui Oliver Cromwell, în anii 1660 a devenit o tradiție ca reprezentarea chipului monarhului să fie făcută în direcția opusă față de predecesorul său. Așadar, chipul Reginei va fi îndreptat spre dreapta, iar chipul lui Charles va trebui să fie orientat spre stânga.

Schimbări legale

După moartea Reginei, avocații seniori vor putea deveni membri ai Consiliului Regelui și nu ai Consiliului Reginei, la fel cum și alte titluri legale ce conțin cuvântul „regină” vor trece la folosirea cuvântului „rege”.

Citeste si:
Detalii despre procesiunea funerară care însoțește sicriul Reginei...
Detalii despre procesiunea...

Cifrul și blazonul vor fi altele

Cifrul regal, monograma folosită de monarhi care acum este inscripția reginei „EIIR” dedesubtul unei reprezentări a Coroanei Sfântului Edward, va fi și el schimbat.

Acesta este reprodus pretutindeni în Marea Britanie și este prezent pe aproape orice, de la uniformele Poliției la cutiile poștale. După cum arată tradiția, cifrul și blazonul regal vor fi altele după urcarea pe tron a unui nou rege.

Diferit este că noul cifru regal va apărea numai pe noile cutii poștale și astfel însemnele Reginei vor rămâne pe mii de cutii poştale de pe cuprinsul Marii Britanii. Sunt și acum multe cutii poștale care păstrează însemnele monarhilor dinaintea reginei Elisabeta a II-a.

Bizar este că nu toate cutiile poştale ridicate în cursul domniei Elisabetei a II-a au şi inscripţia "EIIR", pentru că străbuna reginei, Elisabeta I, nu a fost şi regină a Scoţiei şi coroanele Scoţiei şi Angliei nu au fost unite decât după moartea ei, în 1603. Unii scoțieni nu au acceptat ca regina să fie denumită „a II-a”, întrucât Elisabeta I nu a fost și regina lor.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.