Președintele Rusiei, Vladimir Putin, acuză Occidentul că ar încălca acordul cerealelor de la Marea Neagră și ar jefui țările sărace.

Putin acuză țările europene de fraudă în acordul cerealelor de la Marea Neagră

Vladimir Putin ar fi transmis cifre înșelătoare pentru a demonstra că statele primesc doar o parte din exporturile de cereale din Ucraina față de cantitatea la care se așteptau după pactul încheiat cu ajutorul ONU. Acest acord a dus la declocarea exporturilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră.

Putin susține că marea majoritate a cerealelor sunt direcționate către țările din Europa și doar 3% din cantitatea totală este exportată țărilor în curs de dezvoltare.

"Doar 3% din cerealele exportate din Ucraina sunt destinate țărilor în curs de dezvoltare, majoritatea merg în Europa. În ultimele decenii, țările europene s-au comportat ca niște puteri coloniale. Ele continuă să se comporte la fel astăzi. O dată în plus, au înșelat țările în curs de dezvoltare", a spus Putin, miercuri, în discursul său din deschiderea Forumului Economic de Est de la Vladivostok.

Putin este de părere că din această cauză în lume se vor intensifica problemele alimentare, lucru care poate aduce consecințe grave.

"Este clar că, pe baza acestei abordări, amploarea problemelor alimentare ale lumii va crește, ceea ce poate să conducă la o catastrofă umanitară fără precedent", a susținut Putin, adăugând că va discuta situația cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a contribuit la încheierea acordului cerealier.

În țările slab dezvoltate au ajuns de 9 ori mai multe cereale decît a spus Putin

CNN a analizat datele ONU cu privire la exporturile din cadrul acordului de cereale de la Marea Neagră. În urma analizei s-a identificat că din data de 4 septembrie, 569.274 de tone de cereale și alte produse alimentare au fost recepționate de către țările pe care Banca Mondială le consideră drept state cu venituri medii-inferioare. Volumul de cereale ajuns șa destinație constituie aproape 27% din transporturile de cereale din Ucraina, adică de 9 ori mai mult decât susține președintele Vladimir Putin.

Citeste si:
VIDEO Ofensiva ucraineană la Marea Neagră continuă. Momentul când o...
VIDEO Ofensiva ucraineană la...

Declarația lui Putin a venit la o zi de acuzațiile ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la adresa Occidentului. Aceasta a afirmat că Occidentul nu își respectă promisiunea de a asigura efectuarea transporturilor de cereale și îngrășăminte rusești, care este parte din acordului cerealier.

Acordul de deblocare a transportului de cereale din Ucraina prin Marea Neagră a fost semnat de Rusia și Ucraina în luna iulie. Înainte de a fi semnat acest acord, în jur de 20 de milioane de tone de grâu și porumb au fost blocate în portul din Odesa de către forțele rusești prezente la Marea Neagră.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Septembrie 2022 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.