Moscova ar putea anunţa în curând, chiar în această săptămână, organizarea unui referendum „ilegitim" în Ucraina ocupată, în încercarea de a justifica o anexare a teritoriilor ucrainene la Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Rusia ar putea anunța în curând organizarea unui referendum „ilegitim” în Ucraina ocupată

„Avem informaţii potrivit cărora Rusia continuă să pregătească simulacre de referendum" în Herson (sud), în Zaporojie, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, precum şi în Harkov, a afirmat Kirby, purtător de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

„Conducerea rusă a dat ordinul de a pregăti desfăşurarea acestor referendumuri. De fapt, noi ne aşteptăm la un anunţ rus cu privire la primul sau primele astfel de simulacre de scrutinuri înainte de sfârşitul acestei săptămâni", a adăugat Kirby.

„SUA şi comunitatea internaţională au fost foarte clari: orice tentativă menită să controleze un teritoriu suveran al Ucrainei va fi considerată ilegitimă", a continuat el.

Statele Unite ale Americii (SUA) se aşteaptă ca Rusia să „manipuleze rezultatele acestor referendumuri, pentru a pretinde că poporul ucrainean vrea alipirea la Rusia. Aceasta este pur şi simplu fals", a mai acuzat purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

Kirby a citat mai multe sondaje efectuate în ultimele luni în rândul populaţiei ucrainene în teritoriul controlat de Kiev, sondaje care arată că peste 90% dintre ucraineni nu vor alipirea la Rusia.

Preşedintele SUA, Joe Biden, va avea o discuţie la telefon, joi, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a mai anunţat John Kirby. „Vom continua să mobilizăm lumea liberă, să încurajăm aliaţii şi partenerii noştri să susţină Ucraina, care îşi apără suveranitatea", a subliniat el.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

SUA condamnă planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni

SUA au condamnat, miercuri, planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol, oraș luat de forțele moscovite în luna mai, pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni, subliind caracterul lor „nelegitim”.

„Aceste procese-spectacol sunt nelegitime şi o parodie a justiţiei şi le condamnăm ferm", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-un comunicat.

Potrivit Washingtonului, Moscova vizează să „deturneze" atenţia comunităţii internaţionale de la "atrocităţile comise de forţele ruse în Ucraina" de la invazia rusă a acestei ţări, la 24 februarie.

„Toţi membrii forţelor armate ucrainene, inclusiv voluntarii ucraineni şi străini, au dreptul la statutul de prizonier de război dacă sunt capturaţi şi trebuie să fie trataţi şi protejaţi de acest statut, în conformitate cu Convenţiile de la Geneva", se arată în comunicatul care cere Moscovei "să respecte obligaţiile care îi revin în temeiul dreptului internaţional".

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

ONU şi-a exprimat marţi o îngrijorare similară, subliniind că este interzisă înfiinţarea de tribunale doar pentru a judeca astfel de cazuri.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.