Compania rusă Gazprom va livra mai mult gaz către Ungaria față de cât era prevăzut în acord. Gazul va fi livrat prin conducta Turkstream, care ajunge în Ungaria prin Serbia.

Ungaria primește de la Gazprom mai mult gaz decât era prevăzut în acord

De la începutul războiului din Ucraina, Ungaria a menținut relațiile cu Rusia, iar acest lucru a creat tensiuni cu unii aliați din Uniunea Europeană. Ministrul de externe, Peter Szijjarto,a avut o întâlnire cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în cadrul căreia a cerut o suplimentare de 700 de milioane de metri cubi de gaz pe lângă acordul de furnizare pe termen lung încheiat cu Rusia.

Începând de vineri, Gazprom a început să intensifice livrările de gaze către Ungaria. Ministrul a declarat că Gazprom va adăuga 2,6 milioane de metri cubi de gaz suplimentar pe zi livrat prin Turkstream până în luna august, iar cantitatea de gaz livrată din septembrie urmează a fi negociată. Rezervele Ungariei stocau 2,84 miliarde de metri cubi de gaze până la jumătatea lunii iulie, acesta fiind cel mai scăzut nivel pentru perioada respectivă din ultimii cinci ani.

Potrivit unui acord semnat anul trecut, înainte de invazia din Ucraina, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia, potrivit unui acord pe termen lung cu Rusia și încă 1 miliard metri cubi prin intermediul unei conducte din Austria. Contractul cu Gazprom este pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de modificare a cantităților achiziționate după 10 ani.

Uniunea Europeană a început în această săptămână să pună în practică un plan pentru reducere consumului de gaz cu 15% pentru a putea face față scumpirii prețului la energie provocat de invazia Rusiei în Ucraina.

În proporție de 85% Ungaria este dependentă de gazul rusesc. Totodată, Ungaria s-a opus sancționilor date de UE pentru importurile de gaz rusesc, iar premierul Viktor Orban a făcut lobby intens pentru a ajunge la o scutire a sancțiunilor date de UE privind importurile de gaz rusesc.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.