În fiecare an, la data de 14 iulie francezii sărbătoresc Ziua Franței. Cu ocazia acestui eveniment sunt organizate parade militare, concerte și focuri de artificii.

Ziua Franței sărbătorită la 14 iulie

Ziua de 14 iulie are o semnificație importantă pentru cetățenii francezi din două motive:

1. Sărbătoresc Revoluția de la 1789 (cucerirea Bastiliei)

2. Sărbătoresc Federația (Fête de la Fédération) de la 14 iulie 1970.

Ziua Franței. Istoricul zilei

La data de 5 mai 1789, după numeroase nemulțumiri semnalate de populație, regele Ludovic al XVI-lea a convocat Adunarea Stărilor Generale, o adunare formată din reprezentanții nobilimii și ai clerului. Regele decide să îl demită pe ministrul său Necker și aduce regimente elvețiene și germane lângă Versailles.

La data de 12 iulie 1789, oratorul Camille Desmoulins a anunțat că se pregătește o nouă “Noapte a Sfântului Bartolomeu”, acesta fiind un masacru comis asupra protestanților din Franța în 1572.

În urma acestor amenință, în dimineața zilei de 14 iulie, cetățenii francezi s-au înarmat și s-au îndreptat spre vechea fortăreață regală Bastilia. După o zi de lupte crâncene, cetățenii francezi au cucerit fortăreața și au început să o demoleze. Astfel a început Revoluția Franceză, iar pe străzile din Paris se auzea celebra lozincă „Libertate, Egalitate, Fraternitate!”.

Tradiții ale francezilor pe 14 iulie

De Ziua Franței, autoritățile organizează diferite evenimente pentru a sărbători această importantă zi. Cel mai așteptat moment de către francezi este focul de artificii care este un spectacol magic. Pentru 30 de minute, Turnul Eiffel se transformă în centrul unui spectacol de lumini și culori, o priveliște unică pe cer. În acest an, autoritățile au anunțat că focul de artificii va începe la ora 23, ora Franței.

Citeste si:
Smiley și Gina Pistol se căsătoresc astăzi. Artistul, despre nașii...
Smiley și Gina Pistol se...

În al nouăle an concecutiv este organizat un concert simfonic cu intrare liberă. Concertul va începe la ora 21.15, ora Franței.

Ziua Franței. Parada militară de pe Champs Elysses

În fiecare an pe 14 iulie are loc celebra paradă militară de pe bulevardul Champs Elysees. În acest an, tema paradei militare va fi „Sharing the Fame” și se va desfășura timp de două ore.

Începând cu ora 10 dimineața, ora Franței, și până în jurul prânzului, pe bulevardul Champs Elysees vor defila în jur de 6.300 de soldați, vor circula 221 de vehicule și 200 de cai, iar pe cer oamenii vor putea admira 71 de avioane și 25 de elicoptere.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.