Serviciul de securitate ucrainean a anunțat marți că a arestat un fost agent KGB care a facilitat un atac rusesc cu rachete, în martie, încheiat cu moartea a 50 de soldați la o unitate militară în vestul țării. 

Securitatea ucraineană a arestat un fost agent KGB care a facilitat un atac rusesc în martie încheiat cu moartea a 50 de militari

Individul a trimis poziționarea țintelor de la centrul de instruire militară Iavoriv către o agenție rusă nespecificată folosind aplicația de mesagerie Telegram, au transmis Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi procurori locali.

„În urma atacurilor cu rachetă asupra centrului de instruire de la Iavoriv, peste 50 de soldaţi au murit şi aproape 150 au fost răniţi", a transmis SBU pe Telegram.

După atac, Ucraina a precizat că 35 de militari au fost ucişi în centrul respectiv, care se află la 25 de km distanţă de graniţa cu Polonia. Suspectul, un localnic din oraşul Lvov din vest, este în detenţie şi e anchetat pentru trădare, a menționat procuratura.

ONU: Președintele Volodimir Zelenski a propus crearea unei comisii de anchetă pentru Kremenciuk

Preşedintele Volodimir Zelenski a propus marţi Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a stabili că centrul comercial din Kremenciuk a fost distrus de o rachetă rusească, obţinând din partea celor 15 membri ai săi, inclusiv Rusia, păstrarea unui minut de reculegere pentru „toţi ucrainenii ucişi în război".

Într-o intervenţie în direct, a doua după cea din 5 aprilie, preşedintele ucrainean a cerut din nou ca Rusia să fie exclusă din Consiliul de Securitate şi să fie creat un tribunal care să judece „actele teroriste zilnice ale Moscovei".

„Dacă aţi putea aduce un omagiu tuturor ucrainenilor care au fost ucişi în acest război, tuturor adulţilor, tuturor copiilor noştri, zeci de mii de oameni... Vă rog să le aduceţi un omagiu printr-un minut de reculegere", a spus în încheierea discursului său Volodimir Zelenski.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate l-au imitat, la fel ca restul celor prezenţi în sală, potrivit imaginilor difuzate de canalul intern de televiziune al ONU. Reprezentând Rusia la începutul sesiunii, adjunctul ambasadorului, Dmitri Polianski, s-a ridicat şi el pentru a păstra minutul de reculegere.

Cu câteva momente în urma acestui moment, Volodimir Zelenski a denunțat din nou invadarea Ucrainei pe 24 februarie de către Rusia și încălcarea Cartei Națiunilor Unite. „Rusia nu ar trebui să aibă drept de vot" în chestiuni legate de războiul din Ucraina şi „nu are dreptul să rămână în Consiliul de Securitate", a spus el, calificând această ţară drept un stat terorist care trebuie pedepsit.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.