Autoritățile din domeniul sănătății din Marea Britanie au anunțat un incident național după ce au depistat un virus ce provoacă poliomielita în urma unui control de rutină al canalizării.

Virusul care provoacă poliomielita a fost depistat în rețeaua de canalizare din Londra

Agenţia pentru Siguranţa Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA) a anunţat că în luna februarie au fost realizate teste ale deşeurilor de la staţiile de epurare din Beckton din cartierul Newham. Rezultatul acestora a ieșit pozitiv pentru virusul care provoacă poliomielita.

Până la momenut nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire sau paralizie asociată, iar autoritățile spun că riscul de infectare în rândul cetățenilor este scăzut. Totuși, oficialii îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze împotriva poliomielitei pentru a reduce la maxim riscul infectării.

Poliovirusul derivat din vaccin are potenţialul de a se răspândi, în special în comunităţile în care rata vaccinului este mai mică”, a spus dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA.

În rare ocazii, poate provoca paralizie la persoanele care nu au schema completă de vaccinare”, a adăugat ea.

Testele efectuate în canalizările din Marea Britanie depistează de obicei un număr mic de poliovirusuri neînrudite în fiecare an. Acestea provin de la persoane care au fost vaccinate împotriva poliomielitei oral într-o altă ţară şi apoi călătoresc în Marea Britanie. Persoanele care au făcut vaccinul oral pot elimina virusul viu slăbit utilizat în vaccin prin materiile fecale timp de câteva săptămâni.

Cum se răspândește virusul poliomielitic

Virusul poliomielitic se răspândește prin igiena precară a mâinilor, alimente şi apă contaminată. Mai rar se răspândește prin tuse şi strănut. O altă metodă comună de transmitere a virusului este contaminarea mâinilor după utilizarea toaletei şi transmiterea virusului atingând alimentele consumate de alţii.

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

Marea Britanie are o rată mare de inoculare, 95% dintre copiii de cinci ani au fost inoculaţi. Totodată, în Londra doar 91,2% dintre copii sunt vaccinaţi la această categorie de vârstă. O mare parte din persoanele care se infectează cu acest virus nu au simptome, însă unii prezintă o boală asemănătoare gripei până la trei săptămâni mai târziu.

Între una din 100 şi una din 1.000 de infecţii, acest virus atacă nervii coloanei vertebrale şi baza creierului, lucru ce poate provoca paralizia, cel mai des la nivelul picioarelor. În cele mai puține cazuri, virusul poate afecta muşchii folosiţi pentru respiraţie, lucru care poate deveni fatal pentru pacient.

Vaccinul contra poliomielitei

Marea Britanie a renunțat la vaccinul împotriva poliomielitei administrat pe cale orală (OPV) și a introdus un vaccin antipoliomielitic inactivat (IPV), administrat prin injecţie, din 2004. Injecţiile sunt administrate persoanelor în timpul vaccinărilor de rutină ale NHS, respectiv la 8, 12 şi 16 săptămâni, fiind ca parte a schemei de vaccin 6 în 1. Dozele de rapel sunt administrate la vârsta de 3 şi 14 ani.

Citeste si:
VRSI achiziționează un nou operator local și preia contractul de...
VRSI achiziționează un nou...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Iunie 2022 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.