Într-un interviu acordat pentru The Guardian, Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, dezvăluie impactul pe care războiul îl are asupra familiei sale și povestește ce a făcut ea în cele aproape 4 luni de când țara sa a fost invadată de ruși.

În prima zi de război, pe 24 februarie, Olena Zelenska spune că a fost trezită de niște bubuituri puternice. S-a rudicat imediat din pat și a mers în camera alăturată, unde soțul ei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, era deja îmbrăcat și pregătit pentru una dintre cele mai grele zile de muncă din viața lui, informează Libertatea.

Olena Zelenska: „Am avut senzația că mă aflu într-o realitate paralelă, că visez”

„A început”, i-a spus el.

„Am avut senzația că mă aflu într-o realitate paralelă, că visez”, a povestit ea, în interviul acordat publicației The Guardian.

Imediat după acest moment, Volodimir Zelenski a plecat, nu înainte de a-i spune că o va suna pe parcursul zilei pentru a-i da mai multe informații. Olena spune că cei doi copii, Oleksandra (17 ani) și Kirilo (9 ani), au înțeles imediat ce se întâmplă. Ea a început să pregătească repede o valiză cu diverse lucruri și s-a refugiat în pivnița vilei prezidențiale de fiecare dată când se intensifica zgomotul bombardamentelor.

„A fost un sentiment suprarealist, ca și cum aș juca un joc pe calculator și trebuie să trec anumite niveluri pentru a mă întoarce acasă. Dar mă țineam tare și am avut toată ziua acest zâmbet ciudat pe buze, pentru că încercam să nu le arăt copiilor panica. Am urmat ordinele de securitate, am mers unde ni s-a spus”, spune ea.

În primele două luni de război, Olena și cei doi copii au fost mutați de mai multe ori, în locuințe sigure. Prima Doamnă spune că nu a părăsit niciun moment Ucraina.


„Copiii au fost ideali. De obicei, trebuie să le spui lucruri de un milion de ori, dar în prima zi au făcut totul foarte repede și ascultător. Eram într-un fel de stare schimbată, desigur. Apoi, după aceea, am avut această perioadă lungă de așteptare. Ne uitam la știri, așteptam apeluri. Am urmărit televizorul tot timpul”, a mai spus ea.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Pentru că nu mai avea voie să își folosească telefonul sau propriile ei dispozitive, Olena nu s-a mai conectat pe rețelele sociale și își petrecea timpul mai mult în singurătate. Prima ei apariție publică a fost după 10 săptămâni de la începerea războiului, când a întâmpinat-o pe Jil Biden și au mers împreună la o școală din vestul îndepărtat al Ucrainei, unde se aflau persoane care au fugit din calea războiului.

Olena Zelenska: „Fiecare ucrainean se află acum sub o povară psihologică uriașă”

După mai bine de 3 luni de război, Olena și cei doi copii au revenit în Kiev. Sunt păziți non-stop și nu au voie să divulge informații despre locația unde se află. Totuși, spune Prima Doamnă a Ucrainei, este mult mai bine, deoarece acum își poate vedea soțul.

Citeste si:
Vlad Prioteasa, fondator Gift Idea, ne povestește cum este...
Vlad Prioteasa, fondator Gift...

„Fiecare ucrainean se află acum sub o povară psihologică uriașă. Jumătate din populația noastră trăiește separat de familiile lor. Desigur, majoritatea dintre noi nu am trăit niciodată în aceste condiții înainte. (...) „Nimeni nu are nevoie de o țară care a câștigat, care a luptat pentru teritoriul său, dar care este populată de oameni care nu pot să trăiască, să funcționeze sau să-și crească copiii în mod normal. Există pericole mari în fața noastră.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.