John Hinckley, bărbatul care l-a rănit pe preşedintele american Ronald Reagan şi alte trei persoane într-o tentativă de asasinat în 1981, a fost eliberat, miercuri, după 41 de ani de închisoare.

John Hinckley a fost eliberat miercuri fără condiţionări, în conformitate cu ordinul unui judecător federal, transmite Reuters, potrivit news.ro.

El primise o eliberare condiţionată în 2016, după 30 de ani de detenţie într-un spital de psihiatrie din Washington, şi a locuit cu mama sa în Virginia până la moartea acesteia, anul trecut.

Un juriu l-a declarat nevinovat din motive de nebunie în procesul său din 1982, fapt ce a determinat Congresul şi unele state să adopte atunci legi care să restricţioneze folosirea nebuniei ca apărare.

"După 41 de ani, 2 luni şi 15 zile, liber, în sfârşit!!!" a scris Hinckley, în vârstă de 67 de ani, pe contul său de Twitter.


John Hinckley a fost eliberat fără condiționări

În septembrie anul trecut, judecătorul districtual american Paul Friedman a decis că Hinckley este "stabil din punct de vedere mental", că a respectat termenii eliberării sale condiţionate, care i-au limitat călătoriile şi utilizarea internetului şi că ar trebui să i se acorde o eliberare necondiţionată.

Medicii care l-au examinat pe Hinckley au declarat instanţei că riscul ca acesta să comită acte de violenţă era îndepărtat, iar procurorii federali au fost de acord.

John Hinckley a tras șase gloanțe, rănindu-l grav pe președintele Ronald Reagan

Hinckley a tras șase gloanțe în atacul ce a avut loc în anul 1981, în faţa unui hotel din Washington. Președintele Reagan a fost rănit grav și a fost operat, având un plămân perforat. El și-a revenit repede după intervenția chirurgicală, spre deosebire de secretarul său de presă, Jim Brady, care a rămas cu dizabilități permanente în urma acelui atac. Brady a fost împușcat în cap și și-a petrecut restul vieții imobilizat într-un scaun cu rotile. El a murit în anul 2014, la 74 de ani.

Citeste si:
Drumul către eliberare: Cum să îți înfrângi viciile și să îți...
Drumul către eliberare: Cum...

Hinckley a scris cântece şi a lansat înregistrări online, dar concertul său de debut de luna aceasta la Market Hotel din New York a fost anulat miercuri, după ce localul a anunţat că a primit o salvă de ameninţări violente.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.