Papa Francisc spune că „trăim al treilea război mondial”, făcând referire, printre altele, și la războiul din Ucraina.

Papa Francisc a afirmat, în cadrul unei întâlniri în audienţă la Biblioteca privată a Palatului Apostolic cu zece reprezentanţi ai revistelor culturale europene ale Societăţii lui Isus (Ordinul iezuit al Bisericii Catolice), că „trăim al treilea război mondial”, conform transcrierii conversaţiei pe care a avut-o cu aceştia în urmă cu câteva zile, potrivit Adevărul, care citează Agerpres.

„În urmă cu câţiva ani, mi-a trecut prin cap să spun că trăim un al treilea război mondial în bucăţi. Acum, pentru mine, al treilea război mondial a fost declarat. Iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Ce se întâmplă cu omenirea care a avut trei războaie mondiale într-un secol?”, a afirmat Papa, conform unei transcrieri a conversaţiei publicate marţi de ziarul La Stampa, preluat de EFE.

Papa Francisc crede că trăim al treilea război mondial. Suveranul Pontif, despre războiul din Ucraina: Sesizez un interes în testarea şi vânzarea de arme

În cadrul aceleiași întâlniri, Papa a vorbit și despre războiul din Ucraina, afirmând că „trebuie să ne îndepărtăm de tiparul obişnuit conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate”.

El a menţionat că, înainte de începerea războiului, a avut o întâlnire cu un șef de stat care și-ar fi arătat îngrijorarea cu privire ”la modul în care se mişcă NATO”.

„Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Atlantică risca să dezlănţuie, ceea ce s-a întâmplat. L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: Ei latră la porţile Rusiei. Iar ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei” şi a concluzionat spunând că „situaţia ar putea duce la război. Acest şef de stat a ştiut să citească semnele a ceea ce se întâmpla'”, a relatat Papa Francisc.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Suveranul Pontif spune că nu putem privi acest război „fără a vedea şi toată drama din spatele acestui război, care poate că a fost într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat. Şi sesizez un interes în testarea şi vânzarea de arme. Este foarte trist, dar până la urmă, asta este miza”.

Papa Francisc a ținut să precizeze că afirmațiile sale nu înseamnă că este în favoarea lui Vladimir Putin, precizează sursa citată.

„Nu, nu sunt. Este simplist şi greşit să spui aşa ceva. Dar sunt pur şi simplu împotriva reducerii complexităţii la distincţia dintre bine şi rău, fără să mă gândesc la rădăcini şi la interese, care sunt foarte complexe”, a explicat el.

Papa a repetat faptul că admiră „eroismul poporului ucrainean” şi a afirmat că „ceea ce avem în faţa noastră este o situaţie de război mondial, de interese globale, de vânzări de arme şi de apropriere geopolitică, care martirizează un popor eroic”. El spune că interesul privind războiul se va diminua și îndeamnă la protejarea victimelor.

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

„Ce se va întâmpla când entuziasmul de a ajuta va scădea? Pentru că lucrurile se răcesc, cine va avea grijă de aceste femei? Trebuie să privim dincolo de acţiunile concrete din acest moment şi să ne dăm seama cum le vom sprijini pentru a nu fi traficate, pentru a nu fi exploatate, pentru că vulturii deja dau târcoale”, a mai declarat Papa.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.