Ucraina susține că a primit de la Occident doar 10% din armamentul cerut și că fără ajutor nu va putea câştiga războiul cu Ucraina.

Ministerul ucrainean al Apărării a transmis marți, 14 iunie, că armata a primit doar ”aproximativ 10%” din armele de care are nevoie de la partenerii occidentali pentru a face față invaziei rușilor, informează AFP. În aceste condiții, spune oficialul, nu mai contează dorința de câștig și profesionalismul armatei, deoarece doar armele pot face diferenta.

”Dintre armele de care avem nevoie, noi am primit circa 10%”, şi-a exprimat regretul viceministrul Apărării ucrainean, Anna Maliar, la postul public de televiziune.

Au mai puţină importanţă eforturile desfăşurate de Ucraina şi profesionalismul armatei noastre, fără ajutorul partenerilor occidentali nu vom putea câştiga acest război”, a subliniat oficialul ucrainean.

Ucraina a primit doar 10% din armele promise de Occident. În Donbas, situația e critică

Situaţia rămâne una foarte dificilă mai ales în Donbas (est), unde ruşii avansează treptat de câteva săptămâni. În prezent, inamicul controlează practic întreaga provincie Lugansk, mai spune oficialul ucrainean.

Peste 100 de ucraineni mor zilnic în Donbas, iar circa 500 sunt răniți. Președintele Zelenski spune că lupta de aici va rămâne în istorie.

"Bătălia pentru Donbas va rămâne cu siguranţă în istoria militară drept una dintre cele mai violente bătălii din Europa", a subliniat preşedintele ucrainean.

"Avem de-a face cu răul absolut. Nu avem de ales decât să mergem mai departe, să ne eliberăm întregul teritoriu", a afirmat președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a cerut din nou Occidentului, ieri, să furnizeze "mai multe arme" armatei ucrainene, într-un moment în care trupele Moscovei controlează cea mai mare parte din Severodoneţk şi continuă să lovească artileria ucraineană, scrie Digi24.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Zelenski afirmă că ”este nevoie doar de suficiente arme pentru a face acest lucru” și cere din nou ajutor. El spune că zonele ocupate vor fi eliberate și că invadatorii nu vor avea pace atâta timp cât vor sta pe pământ ucrainean.â

”Partenerii o au. În cantităţi suficiente. Şi lucrăm în fiecare zi pentru ca voinţa politică să ne dea aceste arme să apară”, spune Volodimir Zelenski, arătând că ”ocupanţii ţin teritoriul ocupat nu doar într-un blocaj informaţional ci o blocada civilizaţională”.

”Desigur, ne vom elibera şi Crimeea. Steagul Ucrainei va arbora din nou peste Ialta şi Sudak, peste Dzhankoi şi Yevpatoriya. Şi fiecare oficial rus care a pus mâna pe pământ preţios în Crimeea să-şi amintească: acesta nu este ţara în care vor avea pace. Nu există nimeni astăzi care să spună exact cât timp va dura drumul nostru către victorie. Dar marea majoritate a oamenilor de astăzi sunt deja conştienţi - aceasta este calea noastră. Aşa se va termina acest război. Vom reconstrui tot ce a fost distrus de ocupanţi. De la Volnovakha la Chortkiv. Pentru că aceasta este Ucraina. Şi este destinul nostru să ne întoarcem şi să-l întărim”, afirmă în finalul mesajului de luni, 13 iunie, Zelenski.

Citeste si:
Zelenski solicită Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de...
Zelenski solicită...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.