Vladimir Putin s-a comparat joi cu Petru cel Mare și vede o asemănare între invazia din Ucraina și războiul pe care țarul l-a dus împotriva suedezilor.

În cadrul unei întâlniri cu tineri antreprenori din Rusia, Vladimir Putin s-a comparat și Petru cel Mare și a spus că atunci, ca și acum, Rusia își ia înapoi teritorii, iar asta poate dura.

Vladimir Putin se compară cu Petru cel Mare

„Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (...) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera”, a afirmat Vladir Putin, potrivit digi24.ro.

„Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg - n.r.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (...) El recupera şi întărea. Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim” a adăugat el, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina, scrie AFP, preluată de Agerpres.

„Da, au existat epoci în istoria ţării noastre când am fost obligaţi să ne retragem, dar numai pentru a ne recupera forţele şi a merge înainte”, a mai spus Putin.

În Marele Război al Nordului, Petru cel Mare a luptat contra Suediei, invadând o parte a teritoriului ei, precum şi ceea ce astăzi sunt Finlanda și o parte din Estonia şi Letonia. Înfrângerea Suediei în Marele Război al Nordului (1700-1721) avea să facă din Rusia principala putere în Marea Baltică şi un actor important pe scena europeană, informează sursa citată.

Rusia l-a celebrat joi pe ţarul Petru cel Mare. Pentru a marca 350 ani de la naşterea celui care a condus Rusia mai întâi ca ţar, apoi ca împărat din 1682 până la moartea sa în 1725, Vladimir Putin a vizitat joi, la Moscova, o expoziţie consacrată lui Petru I, considerat modelul său din istorie.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.