Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a transmis că s-au înregistrat 9.394 de victime civile de la începutul războiului din Ucraina, dintre care peste 4.200 de persoane decedate.

Mii de persoane din Ucraina au decedat în urma războiului

În cele peste trei luni de război din Ucraina, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 9.394 de victime civile, dintre care 4.253 de morți și 5.141 de răniți.

„De la ora 4 dimineaţa, la 24 februarie 2022, când a început atacul armat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, până la ora 24:00, la 6 iunie 2022 (ora locală), Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 9.394 de victime civile în această ţară: 4.253 de morţi şi 5.141 de răniţi”, a transmis ONU, în ultima actualizare referitoare la victimele războiului.

În urma rapoartelor efectuate, în rândul victimelor se numără:


  • un total de 4.253 de persoane omorâte (1.617 bărbaţi, 1.064 de femei, 100 de fete şi 105 băieţi, dar şi 67 de copii şi 1.300 de adulţi al căror sex încă nu a fost stabilit)

  • un total de 5.141 de persoane rănite (1.044 de bărbaţi, 716 femei, 118 fete şi 145 de băieţi, precum şi 170 de copii şi 2.948 de adulţi al căror sex nu este cunoscut momentan).

În timpul invaziei forțelor armate ruse, cele mai multe victime au fost înregistrate în regiunile Doneţk şi Lugansk: 5.393 de victime (2.455 de morţi şi 2.938 de răniţi). Pe teritoriile controlate de guvern s-au înregistrat 4.602 victime (2.303 morţi şi 2.299 răniţi).

Se estimează un număr de victime mult mai mare

Pe teritoriile care sunt controlate de forțele armate afiliate Rusiei au fost raportate 791 de victime (152 de morţi şi 639 de răniţi).

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

ONU susține că cele mai multe victime s-au soldat în urma utilizării armelor explozive cu o arie de impact major și în urma bombardamentelor cu artilerie grea.

„Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o arie de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea şi sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum şi de rachete şi lovituri aeriene”, a mai transmis OHCHR.

ONU susține că numărul real al victimelor ar fi unul mult mai mare față de cel raportat, iar acest lucru este din cauza transmiterii întârziate a informațiilor din zonele care se confruntă cu agresiunile forțelor armate ruse. Acest lucru se referă în special în zone precum Mariupol (regiunea Doneţk), Izium (regiunea Harkov) şi Popasna (regiunea Luhansk), unde există acuzaţii privind numeroase victime civile.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Iunie 2022 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.