La trei luni de când Rusia a invadat Ucraina, războiul pare departe de a se sfârși. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune, în mesajul zilnic adresat națiunii, că în acest timp proape 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi și că, în prezent, situația cea mai dificilă este în Donbas.

Volodimir Zelenski spune, în mesajul zilnic adresat poporului, că furnizarea de arme grele către Ucraina este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja, scrie ziare.com.

”A treia lună a apărării noastre s-a încheiat. Ei bine, după trei luni de căutare a unei explicaţii de ce nu au reuşit să spargă Ucraina în trei zile, nu au venit cu nimic mai bun decât să susţină că ar fi plănuit să facă acest lucru. Aproape 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi. Peste 200 de avioane doborâte. Mii de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi alte echipamente pierdute. Muniţia de rachetă rusească este aproape complet epuizată. Şi vor să o acopere cu minciuni că nu se luptă din toată puterea? Mizerabil. Şi va veni vremea când ei înşişi vor recunoaşte acest lucru”, spune liderul Ucrainei.

Situația în Donbas este extrem de dificilă

Situaţia din Donbas este extrem de dificilă. Aici, invadatorii atacă neîncetat.

”De fapt, toată puterea pe care o mai are armata rusă a fost aruncată acolo pentru a ataca. Lyman, Popasna, Severodonetsk, Slovyansk - ocupanţii vor să distrugă totul. (...) Cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mare va fi preţul protejării libertăţii nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume liberă.

Prin urmare, furnizarea de arme grele către Ucraina - MLRS, tancuri, antinave şi alte arme - este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja”, afirmă Zelenski.

Cel puțin 22.000 de persoane au murit în Mariupol

Cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului Mariupol au fost uciși în trei luni de război, a declarat, pentru CNN, consilierul Petro Andriușcenko. Cifrele nu au putut fi verificate în mod independent.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

“Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat, marți, 24 mai, consilierul primarului orașului ucrainean, potrivit stirileprotv.ro.

Andriușcenko spune că bilanțul de 22.000 de morți se bazează pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii rămași în oraș. Totuși, cifra reală a victimelor ar putea fi mult mai mare.

“Este absolut întuneric în interiorul orașului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse și patrulele rusești. Peste tot este miros de moarte și miros de foc”, a mai spus Andriușcenko


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.