După ce Finlanda și Suedia au anunțat în repetate rânduri că își doresc aderarea la NATO, Turcia a declarat că nu va accepta această aderare și o consideră „o greșeală”. La câteva zile de când Finlanda și Suedia au depus cererile oficiale de aderare, Turcia vine cu o listă de cinci dorințe pentru care este gata să accepte această alipire la blocul NATO.

Cinci condiții impuse de Turcia pentru acceptarea Finlandei și Suediei la NATO

Turcia a întocmit o listă de cinci dorințe pentru Suedia și Finlanda, dacă statele nordice vor ca Turcia să le aprobe aderarea la NATO. Cu câteva zile în urmă, președintele turc Recep Erdogan a tot declarat că este contra acestei aderări și nu o va susține, lăsând să se înțeleagă că este inutil să trimită un reprezentant pentru a negocia cu oficialii de la Ankara.

Între timp, SUA și alte țări importante din blocul NATO au început să pună presiune pe turci, avertizând țara cu izolarea. În cele din urmă, Turcia a venit cu un răspuns. Oficialii de la Ankara au transmis că vor accepta aderarea Finlandei și Suediei la NATO doar dacă se vor respecta cinci mari „dorințe”. Turcia este gata să aprobe aderarea doar dacă țările scandinave vor fi de acord să îndeplinească cele cinci dorințe.

Cele cinci dorințe ale Turciei

Condițiile Turciei care au cerute pentru a fi îndeplinite de Finlanda și Suedia sunt următoarele:


  • Extrădarea în Turcia a „teroriștilor” PKK și FETO

  • Recunoașterea celulei siriene YPG a PKK ca organizație teroristă

  • Finlanda și Suedia trebuie să nu mai găzduiască membri FETO

  • Finlanda și Suedia trebuie să desființeze structurile legate de organizațiile teroriste

  • Garanții pentru punerea în aplicare a celor menționate mai sus


  • PKK – Partidul Muncitorilor din Kurdistan; FETO – Mișcarea Gulen, care a luat naștere în Turcia la începutul anilor ’70.

Regiunea Kurdistan este reprezentată în Suedi, la Stockholm din anul 2011, iar Suedia are o ambasadă la Erbil din anul 2012. Între cele două regiuni, comerțul a ajuns la 154 de milioane de dolari în anul 2012. 56 de companii suedeze au fost înregistrate în Regiunea Kurdistan în acel an.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Pentru prima dată, kurzii au început să migreze în Finlanda în anii 1970 și 1980. În 1995, Finlanda avea o populație de 1.166 de cetățeni turci, dintre care aproximativ 300-550 de persoane erau kurzi. O mare parte din localurile specifice și restaurantele-kebab turcești din Finlanda sunt înființate de kurzi.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.