Organizația Mondială a Sănătății se arată a fi extrem de îngrijorată de situația din Mariupol. Aceasta susține că în regiunea ucraineană s-ar putea declanșa o epidemie de holeră care s-ar extinde și în alte zone. Directorul Regional pentru Situații de Urgență al OMS, Dorit Nitzan, a declarat că acest scenariu ar fi posibil după ce sistemul de alimentare cu apă din Mariupol a fost distrus și se pot răspândi boli infecțioase, precum holera. În anul 2011, în Mariupol au fost înregistrate 14 cazuri de holeră, iar atunci orașul nu era sub invazia străinilor.

O posibilă epidemie de holeră în Mariupol

După ce sistemul de alimentare cu apă din Mariupol a fost distrus în urma bombardamentelor forțelor armate ruse, Organizația Mondială a Sănătății susține că în regiune s-ar putea declanșa o epidemie de holeră, iar acest lucru îi neliniștește.

Dorin Nitzan, directorul Regional pentru Situații de Urgență al OMS a declarat că potrivit unor informații primite de la niște organizații nonguvernamentale care activează în Mariupol, acolo există o mlaștină, iar canalizarea orașului este amestecată cu apa potabilă. Nitzan spune că acest lucru ar putea duce la o epidemie severă de holeră, cu atât mai mult că anterior în Mariupol, în anul 2011, s-a mai înregistrat cazuri de holeră.

„Am primit informații de la organizațiile nonguvernamentale care lucrează acolo (la Mariupol – n.red.) că pe străzi este doar o mlaștină, iar canalizarea este amestecată cu apa potabilă. Acesta este un risc uriaș de răspândire a multor infecții, inclusiv holera. Ne amintim că înainte de 2011 au fost cazuri de holeră la Mariupol, iar noi ne pregătim de acest scenariu”, a explicat Nitzan.

Retail jobs

Directorul Regional al OMS a menționat că alimentarea cu apă din Mariupol a fost restabilită parțial, însă multe conducte au fost distruse în urma atacurilor armate. OMS deja este pe poziții și pregătește truse medicale și vaccinuri contra holerei pentru a putea acționa rapid în cazul în care presupunerile se vor adeveri. Totodată, OMS cooperează și cu alte organizații nonguvernamentale pentru a ajuta oamenii din teritoriile asediate.

Forțele armate ruse au distrus cea mai mare parte din orașul ucrainean Mariupol, omorând peste 20.000 de civili, iar cei care au reușit să își salveze viața au nevoie de medicamente, electricitate, apă și hrană pentru a putea supraviețui în continuare. Autoritățile din Ucraina susțin că orașul Mariupol ar putea fi predat cecenilor, cei care vor face ordine după regulile și dorințele lor, chiar dacă populația se va opune.

Citeste si:
Peste 22.000 de oameni au murit în Mariupol: ”Peste tot este miros...
Peste 22.000 de oameni au...

Ce este holera

Holera este o boală infecțioasă bacteriană destul de severă, care atacă intestinul subțire din organism. Simptomele specifice ale bolii sunt tulburările digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului (exicose), prin pierdere de electroliți (substanțe minerale). Boala are o mortalitatea ridicată de 85 %.

Persoanele cu grupa „0” sanguină sunt mai predispuse la infecția cu holeră. Principala cauză a bolii este apa de băut infectată. Cel mai important pas în tratamentul bolnavilor de holeră este rehidratarea organismului prin administrare pe cale orală a soluțiilor ce conțin glucoză, carbonat de sodiu, clorură de sodiu și clorură de potasiu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.