Finlanda și Suedia și-au anunțat oficial intenția de a adera la alianța militară NATO. Cele două state scandinave sunt hotărâte să înceapă procedurile pentru a depune cererea de aderare. Marea Britanie se numără printre statele care susțin decizia țărilor nordice și este de părere că acest lucru ar trebui înfăptuit cât mai curând posibil.

Marea Britanie susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO

După anunțul făcut de autoritățile din Finlanda și Suedia, Marea Britanie a anunțat că va susține această inițiativă. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că autoritățile britanice sunt alături de cele două țări care s-au decis să facă acest pas important în istoria lor națională. Totodată, oficialul susține că acest lucru trebuie să aibă loc cât mai curând posibil, deoarece de integrarea lor în NATO depinde și securitatea colectivă a Europei.

„Regatul Unit sprijină ferm cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei. Ele ar trebui să fie integrate în Alianţă cât mai curând posibil, aderarea lor va consolida securitatea colectivă a Europei,” a spus ministrul britanic.

Guvernul britanic este gata să susțină Finlanda și Suedia pe parcursul întregului proces de aderare și este nerăbdătoare să colaboreze cu cele două state în calitate de noi aliați ai NATO. Săptămâna trecută, Marea Britanie a semnat cu Suedia şi Finlanda niște acorduri de apărare şi protecţie reciprocă în cazul unei agresiuni, înainte ca țările să-și anunțe decizia oficială de aderare la alianța militară NATO.

Șefa diplomației de la Londra a menționat că aceste acorduri sunt o dovadă a angajamentului clar și lipsit de dualitate a Regatului Unit față de Finlanda și Suedia.

Finlanda și Suedia au decis să adere la NATO

După mai bine de zeci de ani de neutralitate ale celor două țări, Finlanda si Suedia a decis să se alăture alianței militare. Totul a pornit după invazia forțelor armate ruse din Ucraina din 24 februarie. Timp de mai multe săptămâni au existat discuții la nivel național privind aderarea celor două țări la blocul NATO.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Într-un final, autoritățile din Finlanda au anunțat în mod oficial intenția lor de a adera la NATO. La doar o zi distanță, Suedia a declarat că se alătură inițiativei Finlandei de a depune cererea de aderare la NATO.

Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia și un trecut destul de zbuciumat. Din anul 2014 când Rusia a anexat Crimeea, Finlanda a colaborat tot mai des cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, însă nu a luat în calcul aderarea la NATO pentru a nu strica relațiile amiabile cu Rusia.

Potrivit unui sondaj de opinie al radiodifuzorului public YLE din Finlanda, în proporție de 76% dintre finlandezi își doresc aderarea la NATO și doar 12% sunt contra acestei inițiative.

Rusia este contra aderării celor două state la NATO

În repetate rânduri, autoritățile de la Moscova au atenționat țările scandinave că intenția lor de a adera la NATO este o greșeală și nu este un pas tocmai rațional. Luni, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a comentat decizia de aderare la NATO a celor două țări.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

"Nu trebuie (Finlanda și Suedia, n.r.) să-și facă iluzii că vom tolera asta", a spus Riabkov.

Contra acestei decizii este și președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, care susține că Finlanda și Suedia comit o greșeală prin acest pas.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.