Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un discurs adresat atât poporului ucrainean, cât şi participanţilor la un eveniment de caritate din Marea Britanie, că războiul s-ar fi terminat dacă existau conducători curajoși.

"Dacă toţi din lume - sau cel puţin majoritatea - erau conducători fermi şi curajoşi ca Ucraina, ca Marea Britanie" sigur s-ar fi pus capăt deja războiului, a afirmat Zelenski, în discursul său.

"Cum ai spus tu, Boris (Johnson - n.r.), când te-ai adresat Verkhovna Rada (Parlamentului ucrainean - n.r.) alaltăieri, încă scriem unul dintre cele mai victorioase capitole din istoria noastră", a adăugat el.

Atacurile continuă la Azovstal

Totodată, Zelenski a spus că bombardamentele şi atacurile trupelor ruse la Azovstal nu au încetat, acolo fiind în continuare multe femei şi copii.

”În prezent, bombardamentele şi asaltul ruseşti asupra Azovstal nu se opresc. Dar civilii încă trebuie scoşi de acolo - femei, copii. Sunt mulţi copii care mai sunt acolo. Imaginaţi-vă doar acest iad! Şi acolo sunt copii! Mai mult de două luni de bombardamente constante, în permanenţă moarte în jur...”, a spus el.

Zelenski s-a adresat de această dată nu doar poporului său, ci și britanicilor.

"De obicei, mă adresez ucrainenilor, la această oră şi în acelaşi fel, în fiecare seară, rezumând evenimentele zilei care a trecut. În fiecare seară - din prima zi a acestui război la scară largă al Rusiei împotriva statului nostru, Ucraina. În fiecare seară raportez public ce s-a făcut pentru a proteja statul. Ce au reuşit să realizeze Forţele Armate ale Ucrainei. Cum ne ajutăm oamenii şi ce negocieri internaţionale au avut loc", a afirmat Zelenski, joi noapte.

“Astăzi, trupele ruse, ca în fiecare zi a acestui război, au continuat să ne bombardeze oraşele şi oamenii. De exemplu, tradiţionala mea întâlnire de dimineaţă cu armata, cu conducerea Armatei, cu oficiali guvernamentali şi diplomaţi a fost acompaniată de sunetul sirenei antiaeriene. Aceasta este realitatea noastră. Atacuri cu rachete în fiecare zi”, a relatat Volodimir Zelenski.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

″În general, în timpul acestui război, Armata rusă a folosit deja 2014 rachete împotriva Ucrainei. Au fost înregistrate 2.682 de apariţii ale avioanelor de luptă ruseşti în spaţiul nostru aerian. Fiecare dintre aceste «sosiri» înseamnă moartea oamenilor noştri, distrugerea infrastructurii noastre. Dacă luăm doar infrastructura medicală, până în prezent, trupele ruse au distrus sau avariat aproape 400 de centre medicale. Acestea sunt spitale, maternităţi, clinici de tratament”, a spus preşedintele Ucrainei, precizând că în zonele din estul şi sudul Ucrainei, ocupate temporar, situaţia privind accesul la servicii medicale şi medicamente este “catastrofală”.

Zelenski: “Lipsesc şi cele mai simple medicamente”

Accesul la cele mai banale medicamente nu mai este posibil, în zonele ocupate de ruși și nu numai.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

“Lipsesc şi cele mai simple medicamente. Rusia a adus Ucrainei şi Europei probleme pe care nu ni le-am fi putut imagina în urmă cu câteva luni. Este o lipsă totală de tratament pentru pacienţii cu cancer. Este extrem de greu sau imposibil accesul la insulină al diabeticilor. Este imposibilitatea de a face intervenţii chirurgicale... e o lipsă de antibiotice! Acestea sunt consecinţele ocupaţiei ruseşti pentru o parte a ţării noastre, pentru o parte a poporului nostru, pe care trebuie să le eliberăm de invadatori”, a subliniat Zelenski.

”Soarta statului nostru şi viitorul continentului nu sunt hotărâte doar pe câmpul de luptă. Ci şi în domeniul economic, în promptitudinea liderilor mondiali de a se uni pentru a reconstrui Ucraina după acest război şi de a oferi stabilitate şi securitate centrului şi estului Europei. Avem rezultatul. S-a anunţat că s-au strâns 6,5 miliarde de dolari la această conferinţă. Şi asta este bine.

Citeste si:
Zelenski acuză Crucea Roșie că nu protejează drepturile...
Zelenski acuză Crucea Roșie...

Dar este doar o parte din ce este cu adevărat necesar pentru a readuce la normal viaţa în teritoriul unde Rusia a adus războiul. De aceea avem nevoie de un echivalent modern al Planului Marshall pentru Ucraina. O participare mai puternică a lumii libere şi a instituţiilor internaţionale este necesară”, a punctat el.

Ucraina are nevoie de până la 7 miliarde de dolari lunar pentru a acoperi deficitul de la bugetul de stat. În total, s-a calculat că este nevoie de peste 600 de miliarde dolari pentru a reconstrui ce a distrus armata rusă”, a arătat Zelenski.

“Dacă toţi din lume - sau cel puţin majoritatea - erau conducători fermi şi curajoşi ca Ucraina, ca Marea Britanie, sunt sigur că am fi pus capăt deja acestui război şi am fi restabilit pacea în teritoriul eliberat pentru toţi oamenii noştri. Dar încă trebuie să luptăm. Să luptăm. Şi cum ai spus tu, Boris (Johnson - n.r.), când te-ai adresat Verkhovna Rada (Parlamentului ucrainean - n.r.) alaltăieri, încă scriem unul dintre cele mai victorioase capitole din istoria noastră”, a adăugat el.

Citeste si:
Zelenski, după ce Ucraina a obținut statutul de candidat UE: Sunt...
Zelenski, după ce Ucraina a...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.