Aproape 1,7 milioane de sloveni sunt chemaţi duminică la urne pentru a alege un nou parlament, într-un scrutin care va stabili şi dacă premierul naţionalist de dreapta Janez Jansa rămâne la putere, transmit dpa şi AFP.

Alegeri parlamentare în Slovenia

Rivalul lui Jansa la alegerile de duminică este candidatul opoziţiei liberale Mişcarea Libertăţii, antreprenorul Robert Golob (55 de ani), sondajele de opinie indicând o cursă foarte strânsă. Totuşi, se prefigurează că niciunul dintre ei nu va reuşi să obţină o majoritate absolută în legislativul unicameral cu 90 de locuri.

Jansa (63 de ani, Partidul Democrat Sloven) dispune de puţini potenţiali aliaţi printre partidele mai mici pentru a forma un guvern de coaliţie, în timp ce Golob este considerat a avea mari şanse să-şi asigure sprijinul altor partide de centru-stânga pentru o posibilă coaliţie.

Janez Jansa, aflat deja la al treilea mandat, din 2020, şi care a mai fost şeful guvernului de la Ljubljana din 2004 până în 2008 şi în 2012-2013, este acuzat de critici că a restrâns libertatea media şi nu respectă statul de drept. Este un aliat apropiat al premierului ungar Viktor Orban, căruia criticii spun că îi copiază stilul autoritar, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Aprilie 2022 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.